Εντός δέκα ημερών αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Βερολίνο, σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Milliyet στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο “Προτεραιότητά μας η διπλωματία”. Η εφημερίδα αναφέρει ότι στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις να γίνουν αρχικά σε χαμηλό επίπεδο και στην συνέχεια σε υψηλό εάν χρειαστεί. Η Άγκυρα ξεκαθάρισε στους Γερμανούς πως δεν θέλει συμμετοχή της Γαλλίας στη διαδικασία του διαλόγου, όπως γράφει το philenews.com.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η Τουρκική εφημερίδα, η Άγκυρα δεν βλέπει αρνητικά την έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τη Σύνοδο της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχουν αυξηθεί οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Γερμανίας το τελευταίο διάστημα ενώ σε επαφές της με την Γαλλία ζήτησε να μην αυξηθεί περαιτέρω η ένταση. Στόχος των Γερμανών, ο οποίοι συνεχίζουν τις επαφές τους με την Άγκυρα, λένε οι διπλωματικές πηγές, είναι σε πρώτο στάδιο να γίνουν συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε χαμηλό επίπεδο και στην συνέχεια εάν χρειαστεί σε υψηλό επίπεδο.

Η Άγκυρα φέρεται να έχει απαντήσει ότι δεν βλέπει αρνητικά αυτή τη διαδικασία αλλά διαμήνυσε ότι “χωρίς προκλήσεις θα καθίσουμε στο τραπέζι για μια λύση”. Σύμφωνα με την Milliyet η Άγκυρα η οποία ενοχλείται που η Γαλλία “φουσκώνει τα μυαλά της Ελλάδας”, είπε ότι πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι “χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς προϋποθέσεις”.

Η Άγκυρα ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η Γαλλία δεν θα είναι μέρος της διαδικασίας και δεν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Milliyet αναφέρει ότι στην περίπτωση που ευοδωθούν οι προσπάθειες των Γερμανών τότε οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν όπως και προηγουμένως στο Βερολίνο.

Αφήστε ένα Σχολιο