Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την καγκελάριο Angela Merkel την Τρίτη, κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το μεταναστευτικό και τα Ελληνοτουρκικά ενόψει της προσεχούς έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Νωρίτερα, συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, με τα Ελληνοτουρκικά και το προσφυγικό να κυριαρχούν στις συζητήσεις τους.

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, αμέσως μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και κυρίως στην τραγωδία που σημειώθηκε στη Μόρια, τόνισε μεταξύ άλλων ότι, «η Ευρώπη κουβαλάει ένα δυσβάσταχτο βάρος. Ήρθε η ώρα η Ευρωπαϊκή συμπαράσταση να περάσει από τα λόγια στα έργα με χειροπιαστή αλληλεγγύη. Η διαχείριση μιας τέτοιας πρόκλησης δεν γίνεται να επαφίεται μόνο σε χώρες υποδοχής. Πρέπει να χαράξουμε μια νέα πολιτική εισαγωγής και ταυτοποίησης και παροχής ασύλου».

Για την κρίση με την Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι, «αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου» και ξεκαθάρισε ότι «η Ευρωπαϊκή στήριξη στις δύο χώρες δεν είναι απλά έκφραση αλληλεγγύης, αλλά ρητή αναγνώριση ότι στην Ανατολική Μεσόγειο διακυβεύβονται τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε, ωστόσο ότι η Τουρκία οφείλει να συνεχίσει πριν, αλλά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, τα «πρώτα βήματα για την αποκλιμάκωση της κρίσης» και πρόσθεσε ότι «εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές επαφές σχετικά με τη συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε ότι «το μεταναστευτικό αποτελεί μια πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο για τα κράτη στην πρώτη γραμμή» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να έχουμε μια δίκαιη και ισχυρή απάντηση, για να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση και να οργανώσουμε την αλληλεγγύη».

Ο Charles Michel αναφερόμενος στην κρίση με την Τουρκία είπε μεταξύ άλλων ότι «είναι θέμα σημαντικό που θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και θα προετοιμαστούμε ώστε να δείξουμε την ενότητα και τη δύναμη της ΕΕ γιατί η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ».

Αφήστε ένα Σχολιο