Την παραίτησή του αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA) της Λιβύης Fayez al Sarraj, ο οποίος ωστόσο θα παραμείνει ως μεταβατικός επικεφαλής της Λιβυκής κυβέρνησης μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού σχήματος, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχους με γνώση του ζητήματος.

Με τη βοήθεια του Erdogan, η κυβέρνηση Sarraj, με έδρα την Τρίπολη, η οποία ελέγχει μόνον εδάφη στο δυτικό τμήμα της Λιβύης, κατάφερε να αποκρούσει την πολιορκία των δυνάμεων του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Haftar, που διήρκεσε έναν χρόνο και οδήγησε στο “παρά ένα” της κατάληψης της Τρίπολης από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), του οποίου ηγείται ο στρατάρχης.

Παρά τις επιτυχίες στα πεδία των μαχών, ο Sarraj υφίσταται ισχυρές πολιτικές πιέσεις λόγω διαμάχης διάφορων πολιτικών δυνάμεων και πολιτοφυλακών στο τμήμα της Λιβύης το οποίο ελέγχει η GNA, ενώ πραγματοποιούνται και διαδηλώσεις ενάντια στη διαφθορά και στην ελλιπή λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών.

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του, σημειώνει το Bloomberg, ο Sarraj θα αφαιρέσει μεγάλο μέρος της πίεσης στο πρόσωπό του και θα μπορέσει να προσηλωθεί στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, ανέφεραν δύο πηγές που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους.

Τα δύο στρατόπεδα του Λιβυκού εμφυλίου θα κληθούν να συμφωνήσουν σε ένα νέο μοντέλο προεδρικού συμβουλίου το οποίο θα ενοποιεί τη χώρα και θα οδηγήσει σε εκλογές για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου. Η κίνηση Sarraj αναμένεται να ικανοποιήσει βασικούς υποστηρικτές του στρατοπέδου Haftar, όπως είναι η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η ανακοίνωση της παραίτησης Sarraj αναμένεται έως τα τέλη της εβδομάδας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αφήστε ένα Σχολιο