Παραμένει στην κορυφή της διεθνούς ναυτιλίας η Ελλάδα

Παραμένει στην κορυφή της διεθνούς ναυτιλίας η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Συγκεκριμένα πίσω από την Ελλάδα την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν Ιαπωνία, Κίνα, Σιγκαπούρη και Χονγκ Κόνγκ, που μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας χωρητικότητας.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Κορέα έχουν χάσει έδαφος ενώ η Ελλάδα, η Σιγκαπούρη και η Κίνα έχουν αυξήσει το μέγεθος του στόλου τους.

Ως προς την Ελλάδα παραμένει παγκοσμίως η χώρα με τη μεγαλύτερη πλοιοκτησία και μολονότι ο πληθυσμός της αντιπροσωπεύει το 0,16% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι Έλληνες πλοιοκτήτες κατέχουν το 20,67% της χωρητικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την περίοδο 2007 – 2019 οι Έλληνες πλοιοκτήτες υπερδιπλασίασαν τη μεταφορική ικανότητα του στόλου τους.

Σήμερα οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν:

– το 32,64% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων, το 15,14% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς χημικών και παραγώγων πετρελαίου και το 16,33% του παγκόσμιου στόλου υγραεριοφόρων (LNG/ LPG).

– το 21,7% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και

– το 8,92% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

Αφήστε ένα Σχολιο