Με ανοίκεια συμπεριφορά και ακραία ρητορική εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό δίκτυο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Melvut Cavusoglu υιοθετώντας εθνικιστικές κραυγές και κλίμα έντονης αντιπαράθεσης με την Αθήνα για όλα τα τρέχοντα ζητήματα.

Ο άμεσος εκφραστής της πολιτικής Erdogan, αναφερόμενος στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου και της Navtex της Άγκυρας για έρευνες πλησίον της Ρόδου, της Καρπάθου, του Καστελόριζου και της Κρήτης, είπε πως καμία συμφωνία που αφορά στην ανατολική Μεσόγειο και στην οποία δεν παίρνει μέρος η Τουρκία δεν μπορεί να ισχύσει και δεν ισχύει.

Όμως η επιθετική ρητορική του, που ερμηνεύει και τη γενικότερη αντίληψη που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Τουρκία για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, συνεχίστηκε και για την Αγία Σοφία. Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αναφέρεται στο σύμβολο της παγκόσμιας Χριστιανοσύνης, ο M.Cavusoglu είπε: «Η Αγία Σοφία κατακτήθηκε και ως εκ τούτου αποτελεί ιδιοκτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Αυτά που λένε οι Έλληνες είναι ανοησίες και ξεπερνούν τα όρια. Τι δηλαδή; Θα ρωτήσουμε την Ελλάδα πού και πότε θα διαβάσουμε το Κοράνι;».

Στο ίδιο προκλητικό ύφος συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφερόμενος και στον πόλεμο που εξελίσσεται στη Λιβύη. «Ο Haftar δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο στη Λιβύη» είπε χαρακτηριστικά την ώρα που, ως φαίνεται, έχει πάρει φωτιά το παρασκήνιο όσον αφορά στην πολεμική αναμέτρηση επί Λιβυκού εδάφους, με τη Γαλλία αυτή τη φορά να επιχειρεί να βρει τρόπους ενίσχυσης του στρατάρχη Haftar σε συνεργασία με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναπόφευκτα δε και με τη Ρωσία.

Οι τοποθετήσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ επί όλων των ανοιχτών θεμάτων με την Ελλάδα έρχονται αμέσως μετά το διάβημα της Ελληνικής πλευράς προς την Τουρκία σχετικά με την ανακοίνωση μέσω Navtex των προθέσεων της να προβεί σε έρευνες νότια της Ρόδου, της Καρπάθου και του Καστελόριζου, αλλά και της Κρήτης, σε περιοχές που εντάσσονται στο πλαίσιο της Τουρκολιβυκής συμφωνίας περί προσδιορισμού των ΑΟΖ των δύο χωρών και των κοινών θαλάσσιων συνόρων τους. Σημειώνεται πως τα δύο τελευταία 24ωρα τόσο η ΕΕ μέσω του αρμοδίου επιτρόπου όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του μόνιμου υφυπουργού Εξωτερικών ζήτησαν από την Τουρκία να δώσει τέλος στις προκλήσεις προς την Ελλάδα, σημειώνοντας όσον αφορά το Αμερικανικό State Department πως τα Ελληνικά νησιά έχουν και υφαλοκρηπίδα και χωρικά ύδατα και ΑΟΖ.

Αφήστε ένα Σχολιο