«Σνομπάρουν» τη φετινή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που ξεκινά στη Γλασκώβη στο τέλος του μήνα Κίνα και Ρωσία, δύο από τους μεγαλύτερους ρυπαντές παγκοσμίως.

Περίπου 20.000 άτομα-ηγέτες κρατών, η βασίλισσα Ελισάβετ και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, διπλωμάτες και ακτιβιστές -αναμένεται να συναντηθούν στη Σκωτία από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου, προκειμένου να θέσουν νέους στόχους για τον περιορισμό των ρύπων.
Η φετινή σύνοδος ελπίζει να επιταχύνει την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 και της Σύμβασης-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Αυτό περιλαμβάνει μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050 και τη συγκράτηση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας, κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη από ποτέ, ωστόσο οι ηγέτες δύο χωρών που μολύνουν περισσότερο το περιβάλλον δηλώνουν πως δεν θα παραστούν.
Στη Σκωτία δεν θα μεταβεί ο αρχηγός της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου, της Κίνας, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Θα στείλει βιντεοσκοπημένο μήνυμα και τον εκπρόσωπό του, Σίε Ζενχούα.
Απών θα είναι και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν όπως και ο Βραζιλιάνος ομόλογός του Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος βλέπει τον Αμαζόνιο να καταστρέφεται από τους υλοτόμους χωρίς να λαμβάνει κάποιο μέτρο.
Αντίθετα, το «παρών» θα δώσουν, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, του Καναδά Τζάστιν Τριντό, του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κ.α..



