Με 191 θετικές ψήφους, περισσότερες δηλαδή ακόμα και από τα 3/5 του συνόλου των βουλευτών κυρώθηκε από τη Βουλή, η ελληνογαλλική συμφωνία για συνεργασία σε άμυνα και ασφάλεια.

Την ιστορική αυτή συμφωνία ψήφισαν η ΝΔ το ΚΙΝΑΛ και η ΕΛΛΥΣΗ ενώ αντίθετα, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα25 καταψήφισαν. Συνολικά σε 300 βουλευτές υπέρ τοποθετήθηκε οι 191 κατά οι 109, ενώ δεν υπήρξε παρών. Ωστόσο βάσει της κοινοβουλευτικής αριθμητικής, υπήρξε ένας βουλευτής ο οποίος αν και δεν ανήκει στα κόμματα που στήριξαν τη συμφωνία, ψήφισε υπέρ. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για την ανεξάρτητη βουλευτή Κωνσταντίνα Αδάμου, που έχει διαγραφεί από το ΜέΡΑ25
Νωρίτερα υπήρξε σφοδρή σύγκρουση στην Βουλή με τον πρωθυπουργό να θέτει τον ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον των ευθυνών του για την άρνησή του να στηρίζει την συμφωνία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της ομιλίας του έκανε λόγο για ένα ιστορικό κείμενο που τίθεται ενώπιον της Βουλής, ενώ μίλησε για θωράκιση της χώρας αλλά και για ένα σημαντικό βήμα προς την αμυντική ανεξαρτησία της Ευρώπης. «Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που ένα κράτος δεχτεί επίθεση», τόνισε. Σε περίπτωση επίθεσης, θα έχουμε μαζί μας τον μεγαλύτερο στρατό της Ευρώπης, τη μόνη πυρηνική δύναμη της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμφωνία πλαισιώνεται με την προμήθεια τριών υπερσύγχρονων φρεγατών αλλά και την προοπτική απόκτησης φρεγατών. Η χώρα θα διαθέτει πλοία αντάξια των καπετάνιων της, τόνισε. Παράλληλα, δήλωσε ότι τα πρώτα Rafale θα φτάσουν στην Ελλάδα πριν το τέλος του έτους.
«Όλοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη σημασία της ελληνογαλλικής Συμφωνίας, που προβλέπει την ένοπλη συνδρομή από την ισχυρότερη στρατιωτικά δύναμη της ΕΕ» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «η τιμή των φρεγατών δεν ξεπερνά τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, καθώς εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία για να διαπραγματευτούμε σκληρά. Η εξόφλησή τους απλώνεται στον χρόνο, αλλά και ο χρόνος παράδοσης είναι πολύ σημαντικός καθώς η συμφωνία με την Ελλάδα προηγήθηκε τελικώς παραγγελιών του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού».
«Δεν υπάρχει άμυνα χωρίς ισχυρή οικονομία να τη χρηματοδοτεί», συνέχισε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει, «ούτε όμως και οικονομία χωρίς ισχυρή άμυνα και εξωτερική πολιτική να τη στηρίζει».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες του, ενώ σημείωσε ότι «με ενόχλησε μία αποστροφή την οποία κάνατε για τη μικρή Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μικρή μόνο αν τη βλέπετε εσείς έτσι. Εμείς βλέπουμε μια χώρα με αυτοπεποίθηση, με ρόλο στην Ευρώπη. Δεν είμαστε μικρή χώρα. Δεν πάσχουμε από μεγαλοϊδεατισμό. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να φέρει την Ελλάδα στο μικρό δικό σας μέγεθος».



