Κίνα προς Ταϊβάν: Ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος

Για έναρξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου ανά πάσα στιγμή προειδοποιεί η Κίνα την Ταϊβάν, στέλνοντας δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της νησιωτικής χώρας.

Κίνα προς Ταϊβάν: Ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος

Όπως αναφέρει άρθρο της κρατικής εφημερίδας «Global Times», η «συμπαιγνία» ΗΠΑ και Ταϊβάν είναι τόσο «τολμηρή» που η κατάσταση «έχει σχεδόν χάσει κάθε περιθώριο ελιγμών ξεπερνώντας τα όρια της αντιπαράθεσης». Το επίμαχο άρθρο γράφει ότι Κινέζοι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας το νησιωτικό έθνος να μην «παίζει με τη φωτιά».

Σχεδόν 150 Κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν από την περασμένη Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένων 56 αεροσκαφών μόνο τη Δευτέρα, σε μια δραματική κλιμάκωση της κινεζικής επιθετικότητας κατά της αυτοδιοικούμενης δημοκρατίας.

Η κινεζική προειδοποίηση έρχεται καθώς το βρετανικό αεροπλανοφόρο Queen Elizabeth («Big Lizzie») εμφανίστηκε να καταπλέει στη Θάλασσα των Φιλιππίνων σε κοινή άσκηση με δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα – το USS Ronald Reagan και USS Carl Vinson – και το ιαπωνικό αντιτορπιλικό JS Ise, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι συνομίλησε με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ για την Ταϊβάν καθώς οι εντάσεις μεταξύ Ταϊπέι και Πεκίνου ενισχύονται.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν, μίλησε για τη χειρότερη κρίση των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, κάνοντας λόγο για πιθανή ανάφλεξη, αν κάτι πάει στραβά, στο στενό μεταξύ της Ταϊβάν και της ηπειρωτικής  Κίνας.

Αφήστε ένα Σχολιο