Μητσοτάκης στην ΔΕΘ: Ανάπτυξη για όλους κανείς δεν θα μείνει πίσω

Την ανοδική αναθεώρηση του στόχου ανάπτυξης της οικονομίας για το 2021 από το 3,6% στο 5,9% ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Μητσοτάκης στην ΔΕΘ: Ανάπτυξη για όλους κανείς δεν θα μείνει πίσω

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μειώνεται ο φόρος εισοδήματος από 24 σε 22% σε μόνιμη βάση. Έρχονται υπερεκπτώσεις για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις. Και το 2022 θα ισχύσει η απαλλαγή στην εισφορά αλληλεγγύης. Μείωση έως και 50% στην επιστροφή επιστρεπτέων προκαταβολών. Μέχρι τον Ιούνιο του 2022 θα ισχύσει ο μειωμένος ΦΠΑ 13% σε καφέ, εισιτήρια, αλκοολούχα ποτά, γυμναστήρια, σχολές χορού. Καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές.

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι θα εξακολουθεί να μειώνεται με δίκαιο τρόπο στη βάση των αντικειμενικών αξιών, ενώ συμπλήρωσε ότι το σχέδιο θα παρουσιαστεί στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Ειδικότερα, ο Κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στην πώληση του μειοψηφικού πακέτου του ΔΕΔΔΗΕ που ανακοινώθηκε χθες, έναντι 2,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πως “Μας εξέπληξε όλους το ύψος του τιμήματος. Όλα αυτά αποτυπώνουν την εμπιστοσύνη των ξένων θεσμικών επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας”.

Επίσης, ανέφερε πως το τεράστιο έργο της ανάπλασης του Ελληνικού ξεκίνησε, ο ΒΟΑΚ χαρίζει 35.000 νέες θέσεις εργασίας, το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2023 και ότι στην Αθήνα η γραμμή 4 του μετρό θα εξυπηρετεί περί το ένα εκατομμύριο επιβάτες όταν ολοκληρωθεί.

Απευθυνόμενος στους νέους ο κ. Μητσοτάκης είπε: “Νέες και νέοι φέτος είστε στην πρώτη σειρά γιατί είστε προτεραιότητα για την πατρίδα, είστε η γενιά που δοκιμάστηκε πολύ το τελευταίο χρονικό διάστημα, με το άγχος ότι θα ζήσετε μία ζωή χειρότερη από αυτήν των γονιών σας. Όμως, καμία χώρα δεν έχει μέλλον αν τα νέα παιδιά αισθάνονται οτι ο δρόμος τελικά θα κρύβει ευκαιρίες για λίγους και παγίδες για πολλούς. Η νέα Ελλάδα χρειάζεται νέους πρωταγωνιστές και αυτοί είστε εσείς”.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως εισηγείται ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τους νέους. Όπως είπε

– νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία θα ενισχύονται για 6 μήνες με 1.200 ευρώ. Τα 600 στους εργοδότες, τα άλλα 600 στους ίδιους, επιπλέον της αμοιβής τους.

– από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται από τις 100.000 στις 150.000

– το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους 28.000 σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ

Παράλληλα, σημείωσε πως η φετινή έκθεση συμπίπτει με τα 2 χρόνια της διακυβέρνησής μας, σημειώνοντας πως πρόκειται για έναν κομβικό σταθμό επανεκκίνησης μιας νέας διετίας. Οι 19 από τους 26 μήνες ήταν μήνες κρίσεων και προκλήσεων και όμως η κοινωνία και η οικονομία μας έμειναν όρθιες, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε: είπα ότι κανείς δεν θα μείνει μόνος στην πανδημία και με δίκαιο τρόπο κάναμε πράξη την δέσμευσή μας.

Και υπογράμμισε: το αποτέλεσμα της πολιτικής μας αποτυπώνεται σε αριθμούς: στην αύξηση των καταθέσεων, στην υποχώρηση της ανεργίας, στα αυξημένα έσοδα του τουρισμού, στα μειωμένα κόκκινα δάνεια, στον δείκτη οικονομικού κλίματος που άγγιξε το υψηλότερο σημείο της τελευταίας εικοσαετίας. Σε εξέλιξη είναι 400 ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 9,5 δις. «Τις υποσχεθήκαμε και τις φέραμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αφήστε ένα Σχολιο