Οι Γερμανοί έχουν κρύψει δισεκατομμύρια σε φορολογικούς παραδείσους

Οι Γερμανοί, ιδίως οι πολύ πλούσιοι, έχουν καταθέσει τουλάχιστον 222 δισεκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλά εκ των οποίων σε φορολογικούς παραδείσους, χρησιμοποιώντας προφανώς αυτό το μοντέλο φοροδιαφυγής, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας του Μονάχου Sueddeutsche Zeitung.

Οι Γερμανοί έχουν κρύψει δισεκατομμύρια σε φορολογικούς παραδείσους

Το δημοσίευμα επικαλείται στοιχεία από μία οικονομική κατάσταση του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών η οποία δόθηκε κατόπιν αιτήματος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς (Die Linke) στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag).

Σύμφωνα με την κατάσταση αυτή, το 2019 ήταν κατατεθειμένα τουλάχιστον 222 δισεκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης – “πολλά από αυτά σε φορολογικούς παραδείσους”, όπως γράφει η Sueddeutsche Zeitung: Σχεδόν δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς στο νησί Γκέρνσεϊ της Μάγχης κοντά στην Νορμανδία, το οποίο ανήκει στην Βρετανική Κοινοπολιτεία, το ίδιο ποσό είναι κατατεθειμένο στο Λιχτενστάιν και περίπου 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ στα νησιά Κεϊμάν της Καραϊβικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, ιδίως πολύ υψηλών εισοδημάτων πολίτες έχουν καταθέσεις σε γνωστούς φορολογικούς παραδείσους και κατά μέσο όρο είναι κατατεθειμένα σχεδόν 2,7 εκατομμύρια ευρώ ανά λογαριασμό στο νησί Γκέρνσεϊ και περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ ανά λογαριασμό κατά μέσο όρο στα νησιά Κεϊμάν.

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ωστόσο ότι οι καταστάσεις δεν είναι πλήρεις. Αφενός θα μπορούσαν να προστεθούν ή να διορθωθούν και αφετέρου οι κυβερνήσεις 17 χωρών εξέφρασαν την αντίρρησή τους στο να δημοσιευθούν στατιστικά στοιχεία τους. Ανάμεσά τους οι φορολογικοί παράδεισοι της Ελβετίας, των Βερμούδων, της Νήσου του Μαν και του Αγίου Μαρίνου.

Σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung, η κοινοβουλευτική ομάδα της Αριστεράς ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών αυτά τα στοιχεία με αίτημά της πριν από ένα χρόνο. Εκείνη την εποχή, η Ελβετία δεν είχε ακόμα ζητήσει να τηρείται το απόρρητο των τραπεζικών στοιχείων που δίνει και έτσι συμπεριλήφθηκε στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών εκείνης της περιόδου: Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, περισσότερα από 133 δις ευρώ Γερμανών φορολογουμένων ήταν κατατεθειμένα σε ελβετικούς λογαριασμούς το 2018.

Αφήστε ένα Σχολιο