Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας, με κυρίαρχη πλέον και στην χώρα μας την μετάλλαξη Δέλτα, ενώ ακόμη δεν έχουν επιτευχθεί ικανοποιητικά ποσοστά εμβολιασμού, ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα 18 – 40, ώστε να κτιστεί το απαιτούμενο τείχος ανοσίας.

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα όσα είπε στο MEGA ο διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος.
«Τα σημάδια είναι ανησυχητικά, η πανδημία δείχνει τα δόντια της και παρά το γεγονός ότι δεν ευνοούν τον ιό ούτε οι ανοιχτοί χώροι ούτε ο καιρός, βλέπουμε μια έξαρση κρουσμάτων και μια μεγάλη διασπορά μιας επικίνδυνης μετάλλαξης», σημείωσε.
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται, με τους εισαχθέντες να είναι νέοι στην πλειοψηφία τους άνθρωποι που επιστρέφουν από διακοπές. Οι περισσότεροι είναι εμβολιασμένοι, έχουν ήπια συμπτώματα και αποφεύγουν την ΜΕΘ, ωστόσο όσο περισσότεροι επιστρέφουν θετικοί από τις διακοπές τους και έχουν μεγάλη κινητικότητα, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος νόσησης ανθρώπων που θα ασθενήσουν βαρύτερα.
«Αν επιστέψουν όλοι και υπάρξει η διασπορά αυτής της μετάλλαξης (Δέλτα) σε ηλικίες πάνω από 60 χρονών και χωρίς τείχος ανόσιας, θα έχουμε τραγικές συνέπειες, πολύ μεγαλύτερες από το 2ο και 3ο κύμα» λέει και προσθέτει: «Ο Σεπτέμβρης είναι κοντά. Μπορεί να φτάσουμε σε πάρα πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης. Μπορεί να φτάσουν τις 5.000 και 10.000 και να δείτε νούμερα διασωληνωμένων και θανάτων που δεν τα έχουμε δει μέχρι τώρα».



