Μητσοτάκης για διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου- Η Ελλάδα προχωράει

Μητσοτάκης για διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου- Η Ελλάδα προχωράει

Σημαντική χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα για την Κρήτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με την Πελοπόννησο καθώς τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου η Κρήτη ηλεκτροδοτήθηκε για πρώτη φορά από το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στα Social Media τόνισε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για την ένταξη της Κρήτης στο Εθνικό Σύστημα Ενέργειας που θα ολοκληρωθεί με τη διασύνδεση του νησιού με την Αττική το 2023.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Κρήτη. Τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση με την Πελοπόννησο. Το νησί ηλεκτροδοτείται πλέον και από το ηπειρωτικό σύστημα μέσω του νέου υποβρύχιου καλωδίου Υψηλής Τάσης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καλωδιακή σύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως, συνολικού μήκος 174 χλμ. (χερσαία και υποβρύχια τμήματα), τάσης 150 kV και μεταφορικής ικανότητας έως 300 MW. Είναι το πρώτο βήμα για την ένταξη του νησιού στο Εθνικό Σύστημα Ενέργειας που θα ολοκληρωθεί με τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής το 2023.

Τα οφέλη πολλαπλά. Δεν είναι μόνο η ομαλοποίηση της ηλεκτροδότησης και η ενεργειακή επάρκεια. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αφού η διασύνδεση: Θα καλύψει το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης και θα διευρύνει το περιθώριο για την ανάπτυξη ΑΠΕ στο νησί κατά 180 MW. Με τη λειτουργία της η εξάρτηση από τους τοπικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής θα μειωθεί σημαντικά, οδηγώντας σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά 100.000 τόνους ανά έτος.

Όταν ολοκληρωθεί η διασύνδεση οι καταναλωτές θα εξοικονομήσουν 380 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που επιβαρύνουν το σύνολο των καταναλωτών για τη λειτουργία των ρυπογόνων μονάδων στα νησιά.

Η Ελλάδα προχωράει με γρήγορα βήματα στην «πράσινη μετάβαση». Και τα νησιά μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μετάβασης».

Αφήστε ένα Σχολιο