
Οργισμένη είναι η Τουρκία για τον χαρακτηρισμό του «δικτάτορα» που χρησιμοποίησε για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αποκαθιστά την χαμένη αξιοπρέπεια της Ευρώπης και της της προέδρου της Κομισιόν.
Το Sofagate προκάλεσε αλυσίδα αντιδράσεων στην ΕΕ, με την πλειοψηφία να κατηγορεί τον Τούρκο πρόεδρο για ασέβεια στο πρόσωπο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και αρκετούς να ρίχνουν ευθύνη και στον Σαρλ Μισέλ που δεν «έπραξε τα δέοντα» με τον «παραγκωνισμό» της προέδρου της Κομισιόν σε έναν καναπέ, ενώ Ερντογάν και Μισέλ έκατσαν στις κεντρικές πολυθρόνες κατά την διάρκεια της συνάντησής τους.
Η αμηχανία της Φον ντερ Λάιεν την ώρα που αντιλαμβάνεται πως ο Ερντογάν την ανάγκασε να καθίσει απομακρυσμένη σε έναν καναπέ, έκανε τον γύρο του κόσμου, με ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ να ασκούν σκληρή κριτική πρωτίστως στον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και στον Σαλρ Μισέλ που δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δεν αντέδρασε.
Την χαμένη αξιοπρέπεια της Ευρώπης αλλά και της Ούρσουλας, ανέλαβε να «αποκαταστήσει» ο Ιταλός πρωθυπουργός ο οποίος πήγε… ένα βήμα παραπάνω, χαρακτηρίζοντας «δικτάτορα» τον Ερντογάν, δήλωση που προκάλεσε την οργή της Άγκυρας.
«Διαφωνώ απολύτως με τον Ερντογάν, νομίζω ότι ήταν ανάρμοστη συμπεριφορά, λυπάμαι πολύ για την ταπείνωση που υπέστη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με αυτούς τους δικτάτορες, ας τους αποκαλέσουμε όπως είναι, πρέπει να είμαστε σαφείς: Να εκφράζουμε τις διαφορετικές μας απόψεις, αλλά να καταφέρνουμε να συνεργαζόμαστε υπέρ των χωρών μας», είπε σε συνέντευξη τύπου ο Ντράγκι, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας.



