ΠΥΡΚΑΛ: «Πνεύμονας» πρασίνου 80 στρεμμάτων-Μεγαλόπνοο σχέδιο μετακόμισης 9 υπουργείων

ΠΥΡΚΑΛ: «Πνεύμονας» πρασίνου 80 στρεμμάτων-Μεγαλόπνοο σχέδιο μετακόμισης 9 υπουργείων

Την αναμόρφωση του παλιού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή του Υμηττού και τη μετατροπή του σε πάρκο με την προτεινόμενη ονομασία «Ανδρέας Λεντάκης», το οποίο θα αποτελέσει «πνεύμονα» πρασίνου για την ευρύτερη περιοχή και θα φιλοξενήσει τις συγκεντρωμένες υπηρεσίες εννέα υπουργείων και άλλων οργανισμών, ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην ιστορική βιομηχανική μονάδα.

Η παρέμβαση θα απελευθερώσει κοινόχρηστους χώρους για τους πολίτες, δημιουργώντας ένα πάρκο 80 στρεμμάτων κάτι που αποτελούσε εδώ και δεκαετίες αίτημα των κατοίκων. Παράλληλα θα εξοικονομηθεί πάνω από 1 δις ευρώ σε βάθος χρόνου, βάσει των μισθωμάτων που πληρώνει σήμερα το Δημόσιο.

Το έργο αναμένεται να παραδοθεί σε περίπου πέντε χρόνια και η μετεγκατάσταση των κρατικών υπηρεσιών προβλέπεται να γίνει την περίοδο 2025 – 2026. Η επένδυση θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ και εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Η αξιοποίηση του ακινήτου επιτρέπει την ουσιαστική αναβάθμιση της λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών, οι οποίες σήμερα είναι διασκορπισμένες σε δεκάδες ενοικιαζόμενα κτίρια, επιβαρύνοντας τα δημόσια ταμεία. Συνάδει, δε, πλήρως με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, δεδομένου ότι η απομάκρυνση του εργοστασίου από τον αστικό ιστό έχει ζητηθεί από το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του 1996.

«Μας δίνεται η δυνατότητα να αποδώσουμε 120 στρέμματα, 80 στρέμματα σε πάρκο, 40 στρέμματα σε κοινόχρηστους χώρους στους πολίτες της Δάφνης και του Υμηττού», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Βρισκόμαστε τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, πολύ κοντά σε σταθμό Μετρό. Η δυνατότητα του χώρου αυτού να φιλοξενήσει 9 υπουργεία θα οδηγήσει νομοτελειακά και στην οικονομική αναβάθμιση της περιοχής. Ταυτόχρονα, θα απελευθερωθούν πολλά ακίνητα στο κέντρο της πόλης, τα οποία θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Σήμερα το Δημόσιο μισθώνει συνολικά 141 κτίρια για τη στέγαση υπουργείων. Το ετήσιο λειτουργικό κόστος και τα μισθώματα των υπουργείων και υπηρεσιών που θα μετακινηθούν στο νέο πάρκο υπερβαίνει τα 33 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι εγκαταστάσεις που ενοικιάζονται δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά περιβαλλοντικά κριτήρια.

Δεδομένης της εξοικονόμησης πόρων από τη μεταφορά κρατικών υπηρεσιών, τα άμεσα και έμμεσα έσοδα από τα έργα και την εκμετάλλευση ακινήτων του Δημοσίου που θα απελευθερωθούν υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 1 δις ευρώ για τα δημόσια ταμεία σε βάθος 25 έως 30 ετών.

Αφήστε ένα Σχολιο