
Το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου την εβδομάδα που ξεκινά προβληματίζει πολύ τους ειδικούς, καθώς αυτό γίνεται λόγω της πίεσης που αισθάνεται η κοινωνία, αλλά με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Ο φόβος είναι να υπάρξει μία «έκρηξη» περιστατικών που θα οδηγήσει σε ασφυξία το Σύστημα Υγείας.
Τούτων δοθέντων επιχειρείται μια ισορροπία τρόμου ανάμεσα στην ανάγκη να ανοίξει η αγορά και η οικονομία και φυσικά να πάρει ανάσες ο κόσμος, και στα χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, τους 70 και πλέον νεκρούς ημερησίως και την τεράστια πίεση στα νοσοκομεία.
Μπορεί η Ελλάδα να σημείωσε την εβδομάδα που πέρασε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, με τις μολύνσεις να ξεπερνούν για πρώτη φορά από την αρχή τις πανδημίας τις 4.000, ωστόσο κρίνεται επιβεβλημένη η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, η οποία θα βοηθήσει και στην οικονομία που «ασφυκτιά» και στην ψυχολογία των πολιτών, οι οποίοι έχουν κουραστεί από τα συνεχόμενα μέτρα.
Έτσι λοιπόν, από τη Δευτέρα το λιανεμπόριο ανεβάζει και πάλι ρολά, ξεκινώντας με τα μικρά καταστήματα που ανοίγουν. Το άνοιγμα θα γίνει τόσο με τη μέθοδο του click away, όσο και με αυτή του click in shop. Πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού και εντός καταστήματος (1 πελάτης ανά 25 τετραγωνικά και μέγιστο όριο 20 πελάτες) με ραντεβού.
Παράλληλα, επιτρέπονται από αυτό το Σαββατοκύριακο οι διαδημοτικές μετακινήσεις για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μια οικογένεια και με αποφυγή οποιουδήποτε μαζικού συγχρωτισμού.
Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της χώρας θα γίνει με τη βοήθεια των self test, τα οποία θα αρχίσουν να διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία στις 7 Απριλίου. Τα εν λόγω τεστ θα αποτελέσουν «σύμμαχο» της χώρας τόσο για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, όσο και για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Τα self test είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, ακτοπλοΐα, ναυτιλία, δικαστήρια καθώς και για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Οι λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν ότι το «άνοιγμα» που επιχειρείται, αποφασίστηκε ώστε να μπορέσει να κινηθεί λίγο η αγορά, δίνοντας και μια νότα αποσυμπίεσης στην καθημερινότητά μας. Αναπόφευκτα όμως, αναμένεται να φέρει άνοδο των νέων κρουσμάτων, καθώς θα αυξηθεί η κινητικότητα. Πρόκειται για ένα πολύ λεπτό σημείο, αφού οι καταγραφές νέων κρουσμάτων θα αυξηθούν ούτως ή άλλως, καθώς ξεκινούν και τα self-test, από τα οποία, προσβλέπουμε στην αναγνώριση και των ασυμπτωματικών περιστατικών.



