
Ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η Ελλάδα τίμησε την έναρξη των αγώνων για ελευθερία από τον οθωμανικό ζυγό που οδήγησε στη μετέπειτα ίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους, τίμησε τους ήρωες που της χάρισαν την Ελευθερία, και έστειλε μήνυμα ότι παραμένει αγέρωχη.
Η εικόνα της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και οι εικόνες από τις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο ενώ αν και έγιναν χωρίς την παρουσία πολιτών λόγω της πανδημίας, δεν στερήθηκαν της λαμπρότητας που αρμόζει στη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Διαφορετικά από ό,τι είχε σχεδιαστεί ενάμιση χρόνο πριν (όταν ξεκινούσε ο σχεδιασμός), λιτά μεν, όπως επιβάλλουν οι συνθήκες της πανδημίας, αλλά με λαμπρότητα εορτάστηκε η 25η Μαρτίου 1821, η σημαντική για τη χώρα επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Στη διήμερη γιορτή που διοργανώθηκε επελέγη να κληθούν εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων που συνέδραμαν τον αγώνα της Ελλάδας για την ανεξαρτησία της. Στην Ελλάδα βρέθηκαν ο πρίγκιπας Κάρολος με τη σύζυγό του δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα εκπροσωπώντας τη Μεγάλη Βρετανία, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν και η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φρανσουά Παρλί. Φυσικά στην Αθήνα βρέθηκε και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τη σύζυγό του, Αντρη.
Οι εορτασμοί ήταν λιτοί, γεμάτοι όμως συμβολισμούς. Ξεκίνησαν την Τετάρτη με το πρώτο άνοιγμα της ανακαινισμένης Εθνικής Πινακοθήκης, με τους επίσημους επισκέπτες της χώρας να περιηγούνται στην έκθεση με έργα ζωγράφων εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση. Οι εικόνες ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο, την ώρα που εμβληματικά κτίρια σε όλο τον πλανήτη, όπως η όπερα του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, φωτίζονταν με τα γαλανόλευκα χρώματα.
Ακολούθησε η επίσης λιτή, προσαρμοσμένη στους περιορισμούς της πανδημίας, δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο.
Η παρέλαση την Πέμπτη ήταν εντυπωσιακή. Στις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης συμμετείχε και η Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας, με τον επικεφαλής πιλότο να στέλνει το δικό του μήνυμα, προς όλους τους Έλληνες, απανταχού της Γης. «Οι πιλότοι της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, στέλνουμε μήνυμα περηφάνιας και σιγουριάς» είπε ο σμηναγός Δημήτρης Βολακάκης, ο αρχαιότερος της ομάδας «Ζευς» των F-16.
Και τόνισε, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης: «Από τα λευκά σύννεφα και πάνω από τις μπλε θάλασσες, υψώνουμε τη γαλανόλευκη. Την κάνουμε ασπίδα για κάθε γωνιά του τόπου μας. Τιμούμε τα 200 χρόνια από το 1821. Αυτούς που ελευθέρωσαν την πατρίδα και τη μεγάλωσαν σε όλα, σε επικράτεια, δημοκρατία και ευημερία. Κρατάμε γερά τη σκυτάλη του Εθνικού Χρέους, φρουροί της Ανεξαρτησίας και της Ειρήνης. Ψηλά τα βλέμματα και οι καρδιές, εκεί όπου αγρυπνούν τα Ελληνικά Φτερά. Και μας ταξιδεύουν ενωμένους στον τρίτο αιώνα της ελεύθερης ζωής μας. Χρόνια Πολλά Πατρίδα. Χρόνια Πολλά Έλληνες, παντού στον κόσμο».
Σπουδαία στιγμή της παρέλασης ήταν, βεβαίως, η εμφάνιση των ιστορικών λαβάρων και των σημαιών της Επανάστασης. Τα περισσότερα από αυτά τα κειμήλια βγήκαν για πρώτη φορά από τις προθήκες τους. Το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» είναι κοινό σχεδόν σε όλα τα λάβαρα και τις σημαίες, πλαισιωμένο από τα σύμβολα του σταυρού ή του φοίνικα. Επικεφαλής και σε περίοπτη θέση ήταν η σημαία της αδούλωτης Μάνης, σε μια παραλλαγή του ίδιου συνθήματος, ως «Νίκη ή Θάνατος». Δίπλα της η σημαία του Ιερού Λόχου, της Φιλικής Εταιρείας και της Αγίας Λαύρας.
Ακολούθησαν ουλαμοί ανδρών και γυναικών με τοπικές ενδυμασίες από ολόκληρη την Ελλάδα (Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Κέρκυρα, Θεσσαλία, Κρήτη, Μακεδονομάχοι, Ήπειρο κ.ά.)



