
Η Άγκυρα, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ, συνεχίζει την προσπάθεια να αποφύγει τις κυρώσεις, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπει τις προκλήσεις και την πάγια επιδίωξή της να δημιουργήσει τετελεσμένα με στόχο να σύρει την Ελληνική πλευρά σε διάλογο χωρίς όρους.
Έτσι το Σάββατο, αγνοώντας τις διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση, εξέδωσε νέα NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις τη Δευτέρα σε περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, εντός της Ελληνικής επικράτειας.
Σύμφωνα με την NAVTEX 1509/20 που εκδόθηκε παράνομα από τον Σταθμό της Αττάλειας θα πραγματοποιηθούν στρατιωτικές ασκήσεις την Δευτέρα σε μία περιοχή αυτή που σύμφωνα με την ΕΡΤ βρίσκεται εντός της υποτιθέμενης ζώνης του Τουρκο-Λυβικού μνημονίου αλλά και εντός της ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, όπως προκύπτει από την σχετική συμφωνία των δύο χωρών.
Οι ασκήσεις γίνονται σε διεθνή ύδατα, σε περιοχή όμως όπου η αρμοδιότητα για έκδοση NAVTEX ανήκει στον Σταθμό του Ηρακλείου της Κρήτης.
Την Παρασκευή η Τουρκία εξέδωσε άλλη ΝAVTEX για άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για 9 και 10 Δεκεμβρίου.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία ενώ συνεχίζει τις προκλήσεις σε βάρος των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, επαναφέρει τα περί διαλόγου και μάλιστα χωρίς όρους, κατηγορώντας την χώρα μας για «μαξιμαλιστικούς στόχους» και στοχοποιώντας την επειδή ζητά την επιβολή κυρώσεων.
«Η Ελλάδα ως το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης σκοπεύει να προκαλέσει κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας βασισμένες στους μαξιμαλιστικούς και παράνομους ισχυρισμούς της για τα θαλάσσια και εναέρια σύνορα. Καμιά κύρωση δεν θα κάνει ποτέ την Τουρκία να συμβιβάσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Καστελόριζο ή στα 10 ναυτικά μίλα εναερίου χώρου. Η Ελλάδα θα πρέπει να προσέλθει σε διάλογο δίχως όρους με την Τουρκία το συντομότερο δυνατό», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ.
Η εν λόγω ανακοίνωση καταδεικνύει την ενόχληση της Άγκυρας, από το άρθρο του Νίκου Δένδια στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στο οποίο ο Έλληνας Υπουργός εξωτερικών μεταξύ άλλων σημειώνει πως στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα υποδεικνύουν στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς συνέπειες και πως δεν μπορεί να της επιτραπεί να συμπεριφέρεται στον 21ο αιώνα με πρακτικές του 19ου αιώνα.



