Θρησκευτικές ελευθερίες και Αγία Σοφία στο επίκεντρο της επίσκεψης Pompeo στο Φανάρι

Θρησκευτικές ελευθερίες και Αγία Σοφία στο επίκεντρο της επίσκεψης Pompeo στο Φανάρι

Επίσκεψη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, πραγματοποίησε την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Mike Pompeo, ο οποίος συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και έγινε δεκτός με ιδιαίτερη τιμή.

Στο επίκεντρο της συζητήσεώς τους, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, τέθηκαν θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ομογένεια της Πόλης και τους Ορθοδόξους πιστούς στην χώρα. Επίσης, συζήτησαν για την Ορθοδοξία στον κόσμο, αλλά και για την πορεία του διαχριστιανικού διαλόγου. Σε ό,τι αφορά στις ΗΠΑ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο έργο της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αλλά και της Ομογένειας, η οποία αποτελεί ένα λαμπρό και δυναμικό τμήμα της Αμερικανικής κοινωνίας. Ακόμα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως οι πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την ανάγκη διαφύλαξης της δημιουργίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και για το διαθρησκειακό διάλογο που έχει ως στόχο την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ διαφορετικών λαών και πολιτισμών.

Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε ανταλλαγή απόψεων επί του ζητήματος του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας στον κόσμο, για την εδραίωση της οποίας ενδιαφέρονται, όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε την ανάγκη προστασίας των Χριστιανών, αλλά και όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής, που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται σκληρά από πολεμικές συγκρούσεις και ένας μεγάλος αριθμός τους βίωσε τον ξεριζωμό και την προσφυγιά.

Ερωτηθείς ο Μητροπολίτης Γαλλίας που έκανε δηλώσεις αμέσως μετά, αν ετέθη το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είπε ότι το θέμα συζητήθηκε αλλά δεν είναι στην ευθύνη του να κάνει κάποιο σχόλιο. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης επανειλημμένως έχει αναφερθεί στο ζήτημα και έχει εκφράσει τις απόψεις και την λύπη του Πατριαρχείου για αυτή την πολιτική απόφαση.

Αφήστε ένα Σχολιο