Zaev: Η Βουλγαρία θα θέσει βέτο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

Zaev: Η Βουλγαρία θα θέσει βέτο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

Την εκτίμηση ότι η Βουλγαρία θα θέσει «βέτο» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που προγραμματίζεται για την Τρίτη 17 Νοεμβρίου, εξέφρασε ο Zoran Zaev.

«Είμαι έτοιμος και προετοίμασα και τον λαό για ένα πιθανό μπλοκάρισμα, ένα πιθανό βέτο, το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο. Αλλά δεν χάνω ποτέ την ελπίδα γιατί η ευθύνη των πολιτικών είναι μεγάλη. Παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα συνεδριάσει στις 17 Νοεμβρίου, είπαμε ότι υπάρχει χρόνος, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, για την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη (ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας)», δήλωσε ο Zoran Zaev.

Η Βουλγαρία έχει απειλήσει ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση με τα Σκόπια στις γλωσσικές και ιστορικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, θα θέσει βέτο στο ενδεχόμενο έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την ΕΕ.

Στα τέλη Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες προβλέπεται να ξεκινήσουν στα τέλη Δεκεμβρίου, πριν τη λήξη της Γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, εφόσον υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των χωρών-μελών της Ένωσης. Η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία υπέγραψαν τον Αύγουστο του 2017 μία Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, στην οποία περιέχονται προβλέψεις για την διευθέτηση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών. Η Σόφια, το τελευταίο διάστημα έχει ανεβάσει κατά πολύ τους τόνους και καταλογίζει στα Σκόπια «απροθυμία» για την υλοποίηση της Συμφωνίας, κάτι που τα τελευταία αρνούνται.

Αφήστε ένα Σχολιο