Παπαευαγγέλου: Είμαστε στην κορύφωση του δεύτερου κύματος- Δεν αποκλείονται και άλλα lockdown

Παπαευαγγέλου: Είμαστε στην κορύφωση του δεύτερου κύματος- Δεν αποκλείονται και άλλα lockdown

Δυστυχώς το δεύτερο πανδημικό κύμα έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο, και παρουσιάζει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι συνεχής και μάλλον είμαστε στην κορύφωση του δεύτερου κύματος παραδέχτηκε η καθηγήτρια, αλλά υποστήριξε ότι παρά την αύξηση των θανάτων δεν παρατηρείται αύξηση της θνησιμότητας.

Επεσήμανε ότι σημαντικός αριθμός ανθρώπων στην ηλικία των 40 ετών νοσηλεύεται σε ΜΕΘ. Έκανε ωστόσο λόγο για σχετική σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη με «μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων». Ωστόσο, όπως είπε, αναμένεται αύξηση των νοσηλευόμενων τις επόμενες εβδομάδες.

Κύρια χαρακτηριστικά της πανδημίας είναι η μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα και η αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει έως τώρα, επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου και εξήγησε ότι πιθανά η έξαρση σε αυτές τις περιοχές να σχετίζεται με την συγκομιδή της ελιάς.

Τα επώδυνα μέτρα θα αποδώσουν αλλά θέλει χρόνο, όπως είπε η καθηγήτρια. Το πότε, θα δούμε τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων, δεν είναι σαφές. Η μέση διάρκεια νοσηλείας στη ΜΕΘ είναι 11 ημέρες. Σε χώρες όπως η Ισπανία φάνηκε ότι χρειάζονται 15 ημέρες από το lockdown για να αρχίσουν να μειώνονται οι θάνατοι, πρόσθεσε ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και άλλων lockdown στη χώρα.

«Αυτό το δεύτερο lockdown μας έχει απογοητεύσει. Είμαστε κουρασμένοι και δεν θα μπορούσαμε να το φανταστούμε. Απευθύνομαι σ’ αυτούς που δεν συμπεριφέρονται υπεύθυνα» είπε καταλήγοντας, απευθύνοντας έκκληση για τήρηση των μέτρων και συνιστώντας να περιοριστούμε όλοι σε ένα μικρό κύκλο επαφών.

Αφήστε ένα Σχολιο