
Την ώρα που ο coronavirus πλήττει εντονότερα μεγαλύτερες ηλικίες και πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, έχοντας αυξήσει το αποτύπωμά του στον πλανήτη, από το καλοκαίρι και έπειτα, οι Ευρωπαϊκές χώρες δέχονται ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας και έχουν αρχίσει να επιβάλλουν νέα μέτρα προστασίας.
Με εξαίρεση τρεις -Κύπρος, Φινλανδία και Νορβηγία- όλες έχουν φτάσει στο επίπεδο του συναγερμού, σύμφωνα με τα κριτήρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το οποίο ορίζει ως χώρες σε υψηλό κίνδυνο, αυτές που αναφέρουν πάνω από 20 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε έναν μέσο όρο επτά ημερών.
Η πιο πρόσφατη έκθεση του ECDC, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, επεσήμανε επίσης το αυξανόμενο ποσοστό θανάτων λόγω coronavirus στην Ευρώπη και εντόπισε συνεχείς αυξήσεις περιπτώσεων σε 27 χώρες, πολλές από τις οποίες αναφέρουν περισσότερες νέες μολύνσεις από ό,τι την άνοιξη (αν και οι καλύτερες μέθοδοι ανίχνευσης σε σχέση με τότε παίζουν σημαντικό ρόλο).
Μεταξύ των χωρών που σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις είναι η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ανέφερε 22.179 κρούσματα και 158 θανάτους την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτώντας τη δεύτερη κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Δευτέρα, ενώ η Μαδρίτη έχει εισέλθει σε μερικό lockdown, απαγορεύοντας τα μη απαραίτητα ταξίδια από και προς την πόλη, καθώς η Ισπανία αναφέρει σχεδόν 10.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα.
Η πρωτεύουσα της Γαλλίας, εισήλθε σε καθεστώς “μέγιστης προειδοποίησης” τη Δευτέρα καθώς το 30% των κλινών έκτακτης ανάγκης σε νοσοκομεία έχει καλυφθεί, με αποτέλεσμα το κλείσιμο των μπαρ και των καφέ του Παρισιού. Δεν αποκλείονται μάλιστα νέα έκτακτα μέτρα, καθώς ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 σε κλίνες έκτακτης ανάγκης αυξήθηκε στο 40% την Τρίτη.
Οι Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν ξεπεράσει το Παρίσι και υπολείπονται μόνο της Μαδρίτης όσο αφορά τις κατά κεφαλή μολύνσεις μεταξύ των μεγάλων πόλεων της Ευρώπης, ανακοίνωσαν επίσης ότι κλείνουν μπαρ και καφετέριες στην πόλη για ένα μήνα, την Τετάρτη. Εν τω μεταξύ, πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας και της Σκωτίας, εξετάζουν την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών.
Ενώ η Γαλλία, η Ισπανία, η Τσεχική Δημοκρατία και το ΗΒ αναφέρουν υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων κατά μέσο όρο από ό,τι κατά τη διάρκεια της άνοιξης που η έξαρση βρισκόταν στο ζενίθ, η κρίση δεν είναι τόσο σοβαρή όσο ήταν μέχρι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ωστόσο, οι Ευρωπαϊκές αρχές ανησυχούν ότι οι αυξανόμενες λοιμώξεις, οι οποίες έχουν αρχίσει να διαχέονται σε ηλικιωμένους πληθυσμούς, θα μπορούσαν σύντομα να φέρουν τα νοσοκομεία στα όρια τους και τα έκτακτα μέτρα να επιβληθούν αναγκαστικά.



