
Σε μία λιτή εκδήλωση γεμάτη συμβολισμούς στο μουσείο της Ακρόπολης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Microsoft Brad Smith ανακοίνωσαν και επισήμως τη σημαντική σε μέγεθος αλλά και σημασία επένδυση στην οποία θα προβεί ο τεχνολογικός κολοσσός στη χώρα μας.
Πρόκειται για τη δημιουργία ενός μεγάλου κέντρου δεδομένων (data center) για την υποστήριξη υπηρεσιών cloud που απευθύνονται στους πελάτες της πλατφόρμας Microsoft Azure. Οι υποδομές του συγκεκριμένου data center θα δημιουργηθούν σε τρεις διαφορετικές εκτάσεις στην Αττική που θα διασυνδεθούν και θα έχει κάλυψη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης.
Χωρίς να έχει ανακοινωθεί το ακριβές ποσό, η επένδυση υπολογίζεται ότι θα είναι 400 εκατ. ευρώ αν και η προστιθέμενη αξία της εκτιμάται ότι θα φθάσει το 1 δις ευρώ σε βάθος χρόνου.
Ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της ομιλίας του ανέλυσε τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα μας από τη εξαιρετικά σημαντική επένδυση του τεχνολογικού κολοσσού της Microsoft.
«Η επένδυση ταξιδεύει τη χώρα μας στον 21ο αιώνα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η ίδρυση ενός υπερσύγχρονου data center από έναν τεχνολογικό κολοσσό την αναβαθμίζει ως επενδυτικό προορισμό. Για εμάς δε συνεπάγεται μόνο έσοδα και νέες θέσεις εργασίας, αλλά και μία ποιοτική προστιθέμενη αξία… Το κέρδος πολλαπλασιάζεται, εάν προστεθεί η ανταγωνιστικότητα που θα φέρει αυτή η επένδυση σε άλλες επιχειρήσεις. Το συνολικό όφελος εκτινάσσεται, εάν εστιάσουμε στο σύνολο της οικονομίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως η τεχνολογία είναι καταλύτης ανάπτυξης.
«Είναι μια σημαντική μέρα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα, στα 28 χρόνια της παρουσίας της στη χώρα», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της εταιρείας Brad Smith. Η επένδυση δείχνει την εμπιστοσύνη της Microsoft στην Ελληνική οικονομία, πρόσθεσε για να επισημάνει ότι «δεν το κάνουμε σε πολλές χώρες, μάλιστα το 2020, μια χρονιά με προκλήσεις».
Ο κ.Smith ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. «Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτό το βήμα χωρίς την στήριξη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού», σημείωσε κάνοντας ειδική αναφορά στην πρώτη τους συνάντηση στο Νταβός. «Συναντηθήκαμε τον Ιανουάριο και του είπα τον ενθουσιασμό μου για την Ελλάδα, μου είπε ότι εντάξει αλλά πρέπει να επενδύσεις περισσότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αργότερα, στον λογαριασμό του στο Twitter, ο πρόεδρος της Microsoft έγραψε: «Είμαι ενθουσιασμένος που από κοινού με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα στην Αθήνα ανακοινώσαμε ότι η Microsoft θα δημιουργήσει data centers στην Ελλάδα – η μεγαλύτερη επένδυση που έχουμε κάνει στα 28 χρόνια λειτουργίας μας στη χώρα. Αντικατοπτρίζει την αισιοδοξία μας για το μέλλον και την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας».



