
Την ώρα που η Ελλάδα βουλιάζει από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην χώρα για να έχει η Βόρεια Ευρώπη της ησυχίας της, η καγκελάριος της Γερμανίας πλέκει το εγκώμιο της Τουρκίας και κατηγορεί την Ελλάδα για την συμπεριφορά της απέναντι στους μετανάστες.
Η Angela Merkel, σε ομιλία της στη Γερμανική βουλή, αναφέρθηκε αρχικά στην ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Τουρκίας Ελλάδας και Κύπρου, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να φανταστεί κανείς πόσο λεπτή είναι η γραμμή ανάμεσα στην στρατιωτική σύγκρουση και την ειρηνική διευθέτηση» σε κάποιες περιπτώσεις.
Ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθούν συνολικά οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, η κ.Merkel, μιλώντας στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, υπογράμμισε τις «εκπληκτικές και αξιοσημείωτες» επιδόσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την φιλοξενία προσφύγων, καθώς, όπως είπε, είναι η χώρα με τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο – τέσσερα εκατομμύρια.
«Πρέπει να ζυγίσουμε πολύ προσεκτικά πώς θα διευθετήσουμε τις εντάσεις και πώς θα ενισχύσουμε την συνεργασία μας στο προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων», δήλωσε η καγκελάριος και σημείωσε ότι πρέπει να επαναπροσδιορίζουμε κάθε φορά την σχέση με την Τουρκία, αλλά και να εμμένουμε στην συνεργασία μαζί της σε σημαντικά ζητήματα.
Στη συνέχεια της ομιλίας της η κ.Merkel αναφέρθηκε και στα πρόσφατα γεγονότα στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια. Ασκώντας κριτική στην Ελλάδα επεσήμανε πως «τις τελευταίες ημέρες είδαμε φριχτές εικόνες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων. Και όχι από την Τουρκία, θα ήθελα να το τονίσω, αλλά από τη Λέσβο, από ένα κράτος μέλος της ΕΕ». Είναι σημαντικό είπε ότι στη Λέσβο θα δημιουργηθεί ένας πιλοτικός προσφυγικός καταυλισμός που θα τον διαχειρίζεται σε μεγάλο βαθμό η ΕΕ. Ενώ υποστήριξε την αναγκαιότητα της άμεσης αντίδρασης της Γερμανίας να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λέσβο, πρόσθεσε ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν συνιστά τη βιώσιμη λύση του προβλήματος.
Σε αυτό το πλαίσιο η καγκελάριος αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Κατά την άποψη της, το προσφυγικό θα απασχολεί την Ευρώπη για δεκαετίες, εξ ου και η αναγκαιότητα αναζήτησης μια ενιαίας Ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης. Αν δεν βρεθεί μια κοινή βάση στο προσφυγικό, τότε αυτό θα έχει επιπτώσεις στην ικανότητα ανάληψης δράσης της ΕΕ, εκτίμησε η καγκελάριος.



