Μητσοτάκης για Ελληνοτουρκικά: Διαβλέπω παράθυρο ευκαιρίας για διάλογο, είναι στο χέρι της Τουρκίας

Ειδήσεις για τα Ελληνοτουρκικά προέκυψαν από την διαδικτυακή συζήτηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον εκτελεστικό διευθυντή του Economist, Daniel Franklin.

Η συζήτηση του πρωθυπουργού με τον εκτελεστικό διευθυντή του Economist, έγινε την Τετάρτη, στο πλαίσιο της 24ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Ελληνική κυβέρνηση.

Εστιάζοντας στα Ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι αυτό που συνέβη το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία. Αλλά, ένα ζήτημα με Ευρωπαϊκή διάσταση.

Ο πρωθυπουργός έστειλε εκ νέου το μήνυμα στην Αγκυρα ότι εάν τα σημάδια αποκλιμάκωσης εξακολουθήσουν, τότε θα μπορούσε να αρχίσει άμεσα διάλογος. «Εκτιμώ ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας, είναι στο χέρι της Τουρκίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για την αποχώρηση του Oruc Reis και ποια άλλα σημάδια αποκλιμάκωσης αναμένει, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι εκτός από τις προκλητικές ενέργειες, υπάρχει και η προκλητική ρητορική, που φουντώνει τα πάθη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο διάλογος θα πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε το 2016 και εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, τότε η Ελλάδα είναι υπέρ της προσφυγής στη Χάγη.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ εις βάρος της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μία εβδομάδα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής είναι πολύς πολιτικός χρόνος και έως τότε πολλά μπορούν να συμβούν.

Δεν θα κάνω προβλέψεις για το τι θα συμβεί, αλλά ελπίζω ότι η Αγκυρα έχει λάβει το μήνυμα, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν έχει μιλήσει με τον κ.Erdogan μετά την τελευταία τους συνομιλία αλλά αξιωματούχοι και των δύο χωρών συνομιλούν. «Έχω πει ότι είμαι έτοιμος, εάν συνεχιστούν τα πράγματα, να ξεκινήσω τις διερευνητικές συνομιλίες. Θα δούμε. Με προβληματίζει το γεγονός της Τουρκικής Navtex στην Κύπρο. Όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις διαβλέπω ένα παράθυρο. Μία ευκαιρία…», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό σημειώνοντας ότι το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό, για να το επιλύσει μόνη της η Ελλάδα. «Έχω αναδείξει το θέμα με επιμονή από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Περιμένουμε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πιστεύω ότι δεν μπορούμε να αποτύχουμε για δεύτερη φορά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Είχαμε ένα δύσκολο έργο να προστατεύσουμε τα σύνορα, αλλά να υποδεχτούμε και πρόσφυγες και μετανάστες. Αναμένουμε κοινούς κανόνες παροχής ασύλου για όλους. Να βρεθεί ένας τρόπος, έτσι ώστε τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κάποια κράτη να αναλάβουν μέρος της ευθύνης. Εμείς θα επιθυμούσαμε όλα τα κράτη να συμμετάσχουν στην υποδοχή μεταναστών και προσφύγων. Δε μπορούμε να δεχτούμε ότι υπάρχουν χώρες που λένε ότι δεν τους αφορά», είπε ο πρωθυπουργός.

Σήμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει, με την ίδια ταχύτητα, τη στρατηγική των μεταρρυθμίσεων έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του Economist. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι δημοσιονομικά υπεύθυνη, καθώς και εστιασμένη στην προσέλκυση επενδύσεων.

«Είμαστε μία κυβέρνηση υπεύθυνη δημοσιονομικά. Είναι δική μου ευθύνη να βεβαιωθώ ότι θα συνεχίσουμε αυτή την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Παρά τις δυσκολίες, μπορούμε να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, που χρειάζεται η χώρα και να βρούμε τα απαραίτητα κεφάλαια, για να τις χρηματοδοτήσουμε… Πλέον, ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των κονδυλίων θα προέλθει από την Ευρώπη και θα ενισχυθεί από τον ιδιωτικό τομέα… Είναι μία πολύ έντονη περίοδος και έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε αρκετά καλά αυτές τις κρίσεις… Επισπεύδουμε τις μεταρρυθμίσεις και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε όλες τις ανακοινώσεις και τις εξαγγελίες μας. Η κυβέρνησή μας έχει κάνει πολύ έργο και συνεχίζει να κάνει…», ανέφερε ο πρωθυπουργός και γνωστοποίησε πως μέσα στους επόμενους μήνες θα ανακοινωθεί ένα ειδικό σχέδιο για τον τουρισμό.

«Έχουμε ένα σαφές πρόγραμμα για την προσέλκυση επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς… Νομίζω ότι η επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση είναι μία σημαντική ευκαιρία να κοιτάξουμε πίσω. Να σκεφτούμε το παρελθόν. Αλλά, θα είναι και μία ευκαιρία να κάνουμε εκ νέου εισαγωγή μίας φιλόδοξης και αισιόδοξης Ελλάδας. Σχεδιάζουμε το…rebranding της χώρας», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε.

Αφήστε ένα Σχολιο