Νέα επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, Tayyip Erdogan, είχε η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel την Τετάρτη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Erdogan να επαναλαμβάνει τα περί δίκαιης προσέγγισης και να τάσσεται υπέρ του διαλόγου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τουρκικής προεδρίας, ο Erdogan είπε ότι οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων εφόσον υπάρχει δίκαιη προσέγγιση για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, ο Erdogan είπε ότι τα Ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να έχουν δίκαιη προσέγγιση. Ωστόσο, εμφανίστηκε ανυποχώρητος στις θέσεις του, τονίζοντας πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται μέχρι τέλους τα δικαιώματά της στην περιοχή.

Σημειώνεται πως αυτή είναι η δεύτερη επικοινωνία των δύο ηγετών τις τελευταίες ημέρες, με τον Erdogan να εκφράζει τα «παράπονά» του κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνομιλίας τους για τις κινήσεις του Παρισιού στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είχε προηγηθεί, το απόγευμα της Τρίτης, επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Angela Merkel, όπου τέθηκε επί τάπητος η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το επόμενο διάστημα -μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου- χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμο για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς αναμένεται να διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας σχετικά με την αποκλιμάκωση της έντασης, με το Βερολίνο να συνεχίζει τη διαμεσολαβητική του προσπάθεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις Βρυξέλλες φέρεται να επιδιώκεται πολυμερή διάσκεψη με τη συμμετοχή Αθήνας και Άγκυρας, κάτι το οποίο θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Μολονότι η Ελληνική πλευρά δεν εμφανίζεται κατ’ αρχήν αρνητική, ζητά να πειστεί για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας και θέτει τον απαράβατο όρο της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι στο οποίο αντιτίθεται σφόδρα η Τουρκία.

Αφήστε ένα Σχολιο