Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων του ιού COVID-19 στην χώρα, η πλειοψηφία των οποίων καταγράφεται στην Αττική, αλλά και η σταδιακή επιβάρυνση των ΜΕΘ οδήγησε σε νέο «πακέτο» μέτρων ειδικά για το λεκανοπέδιο.

Το «πακέτο» μέτρων για την Αττική ανακοίνωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού.

«Με βάση τα κριτήρια επιδημιολογικού ρίσκου η Αττική βρίσκεται σήμερα μεταξύ μετρίου και υψηλού επιπέδου κινδύνου, δηλαδή με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα εμφανίζει κρούσματα 3/100.000 (επίπεδο μετρίου κινδύνου) – όμως με αναγωγή x10 φτάνει το επίπεδο υψηλού κινδύνου – και επιπλέον παρατηρείται αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ (60% με αυξητικές τάσεις)».

Τα μέτρα είναι τα εξής:

1. Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.

2. Σε ο,τι αφορά τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.

3. Σε ο,τι αφορά τη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων τίθεται όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.

4. Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (πχ πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες – διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου. Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.

5. Καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών στο 50%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές, με 3 μέτρα απόσταση πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας).

6. Ορίζεται όριο 6 ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα.

7. Έναρξη του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανεμπόριο στις 10:00. Εξαιρούνται σούπερ μάρκετ, φούρνοι και καταστήματα τροφίμων.

Παράλληλα έγινε παράκληση προς τους ηλικιωμένους να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους.

Αφήστε ένα Σχολιο