Τουρκική λίρα

Δεν έχει τέλος ο κατήφορος για τη Τουρκική λίρα λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, τα οποία φαίνεται ότι συμβάλλουν στην ιδιαίτερα επιθετική εσωτερική και εξωτερική πολιτική του Erdogan.

Η ισοτιμία της λίρας Τουρκίας έσπασε και το φράγμα του 7,438 έναντι του δολαρίου, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Επίσης το εθνικό νόμισμα της χώρας έχει βουλιάξει και απέναντι στο ευρώ με τη σχετική ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 8,79.

Η βουτιά της λίρας Τουρκίας έναντι του δολαρίου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία εάν αναλογιστεί κανείς ότι το δολάριο είναι εξασθενημένο στις διεθνείς αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά 12% μέσα σε μόλις πέντε μήνες φτάνοντας τα 1,18 δολάρια, έχοντας σπάσει και το φράγμα των 1,20 δολαρίων για πρώτη φορά μέσα σε δύο χρόνια.

H βουτιά του εθνικού νομίσματος της Τουρκίας εκδηλώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό, που δείχνουν ότι οι αυξήσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία για τον Αύγουστο διαμορφώθηκε σε 11,76% καταγράφοντας οριακή άνοδο έναντι του Ιουλίου, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει η Άγκυρα.

Η λίρα Τουρκίας έχει χάσει περίπου το 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος και οι επενδυτές περιμένουν να δουν ποια πολιτική θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα της χώρας η οποία ελέγχεται πλήρως από τον Erdogan. Μόνο τον Αύγουστο οι απώλειες της λίρας έναντι του δολαρίου έφτασαν το 5%. Η κεντρική τράπεζα έχει προσπαθήσει να αυξήσει εμμέσως τα επιτόκια δανεισμού μέσω παρεμβάσεων στην προσφορά χρήματος επειδή ο Erdogan δεν θέλει σε καμία περίπτωση να προχωρήσει σε κανονική αύξηση επιτοκίων για πολιτικούς κυρίως λόγους. Έτσι, το μέσο κόστος παροχής μετρητών στην αγορά αυξήθηκε από την κεντρική τράπεζα σε 10,16%, από 7,34% τον Ιούλιο. Τα επίσημα επιτόκια δανεισμού όμως παραμένουν στο 8,25%.

Η λίρα Τουρκίας έχει παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα τη χειρότερη πορεία από όλα τα νομίσματα αναδυόμενων οικονομιών. Έχει πέσει θύμα οικονομικής πολιτικής του Erdogan, ο οποίος έχει ζητήσει και έχει πάρει μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια δανεισμού, έχει προχωρήσει σε αύξηση κρατικών δαπανών και σε προσπάθεια για αύξηση των χορηγήσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Αν και οι πολιτικές αυτές συνέβαλαν στη συγκράτηση των προβλημάτων της οικονομίας λόγω της πανδημίας, τώρα η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα του ισχυρότερου πληθωρισμού και της αύξησης πιέσεων για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η κατάσταση γίνεται πιο πιεστική για την Άγκυρα η οποία έχει δαπανήσει τεράστια ποσά από τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να στηρίξει τη λίρα. Η προσπάθεια αυτή φαίνεται ότι έχει φτάσει πια σε σταυροδρόμι με τους ξένους επενδυτές να απέχουν από τις Τουρκικές αγορές με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο για τη χώρα να βρει πηγές χρηματοδότησης.

Αφήστε ένα Σχολιο