Στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και στις κινήσεις του Τούρκου προέδρου αναφέρεται η Γαλλική εφημερίδα Figarο, με πρωτοσέλιδο άρθρο της υπό τον τίτλο: «Τα άσχημα χτυπήματα του σουλτάνου Erdogan».

Ο Philippe Gélie στο πρωτοσέλιδο, κύριο, άρθρο στη Le Figaro, διερωτάται: «Μη ικανοποιημένος με την ανάκτηση της Αγίας Σοφίας για να τη μετατρέψει σε τζαμί, ο νεοσουλτάνος Tayyip Erdogan θέλει τώρα να εκδικηθεί τη ναυμαχία της Ναυπάκτου;».

«Το ναυτικό του παρελαύνει στην Ανατολική Μεσόγειο κανονιοβολώντας, σε μια εποχή που οι εντάσεις με την Ελλάδα βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους», αναφέρει το δημοσίευμα με τον αρθρογράφο της Figaro να αναρωτιέται αν «πρόκειται να γίνουμε μάρτυρες του πρώτου πολέμου, δύσκολα νοητό, μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ;». Υπενθυμίζει μάλιστα ότι «ο Τούρκος πρόεδρος προκαλεί στους Ευρωπαίους να είναι έτοιμοι να «θυσιάσουν», όσους «μάρτυρες» θα θυσιάσει και αυτός». Και προσθέτει ότι «ο εθνικιστικός λαϊκισμός ισλαμιστικού τύπου τον ωθεί συνεχώς να κάνει νέους εχθρούς, μεταξύ των οποίων οι Έλληνες και οι Γάλλοι «άπληστοι και ανίκανοι ηγέτες» (όπως ο ίδιος τους αποκάλεσε πριν λίγες ημέρες), που εμφανίζονται τώρα σε εξέχουσα θέση».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι τα όσα γίνονται αυτό το διάστημα στη Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι η μόνη κακή και λανθασμένη κίνηση του Erdogan. «Ο κατάλογος των κακών του κινήσεων αυξάνεται: μεταναστευτικός εκβιασμός εναντίον της Ευρώπης, κατοχή της βόρειας Συρίας εναντίον των Κούρδων, ένοπλη παρέμβαση στη Λιβύη, αγορά ενός Ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος, κάτω από τη μύτη των Αμερικανών… Χωρίς να ξεχνάμε την εσωτερική καταστολή, η οποία οδήγησε χιλιάδες Τούρκους στη φυλακή και κόστισε τη ζωή της δικηγόρου, Ebru Timtik, μετά από απεργία πείνας 238 ημερών».

Και το άρθρο καταλήγει:

«Ο Emmanuel Macron θέλει το ΝΑΤΟ να έχει το θάρρος να μιλήσει στον αυτοκράτορα της Άγκυρας και η ΕΕ να επιδείξει αρκετή αυστηρότητα για να τον συμμορφώσει. Στο ντουέτο του με την καγκελάριο, ο Γάλλος παίζει το χαρτί ενός επιδεικτικού μιλιταρισμού, ενώ η Angela Merkel υποστηρίζει ένα νηφάλιο διάλογο. Το σχέδιό τους για έξοδο από μία επικίνδυνη κλιμάκωση είναι τερματισμός χωρίς καθυστέρηση των στρατιωτικών προκλήσεων και θέσπιση ενός μορατόριουμ για την εξερεύνηση σε αμφισβητούμενα ύδατα. Κανείς δεν τα έχει πει καλύτερα μέχρι τώρα», καταλήγει.

Αφήστε ένα Σχολιο