
Θέση μάχης ανακαταλαμβάνουν τα κόμματα στην Βουλή καθώς το νομοθετικό έργο ξεκίνησε την Δευτέρα με την συζήτηση των κρίσιμων Συμφωνιών της Ελλάδας με Ιταλία και Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Το πολιτικό και διπλωματικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο νομοσχέδιο για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο καθώς το περιεχόμενό του αντανακλάται και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για τον λόγο αυτό άλλωστε θα υπάρξουν και τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών κατά την συζήτηση της Συμφωνίας στην Ολομέλεια την Τετάρτη.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη σύμβαση φαίνεται ότι προκαλεί ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις τάσεις που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρούν σε «εσωκομματικές επακουμβήσεις». Στο κόμμα διατυπώνονται τουλάχιστον δύο απόψεις για την ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου. Από τη μια ορισμένοι υποστήριξαν – σε γραμμή Κοτζιά – ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο είναι επιβλαβής και πρέπει να καταψηφιστεί και από την άλλη (βουλευτές των 53+ και «Γέφυρα») υπογράμμισαν τα θετικά της συμφωνίας ζητώντας να υπερψηφιστεί.
Πάντως, με τις έως τώρα τοποθετήσεις υπέρ της συμφωνίας με την Αίγυπτο θα ψηφίσουν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα δηλώσει «παρών».
Αναφορικά με το τυπικό, η κοινοβουλευτική επεξεργασία των δύο σχεδίων νόμων ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας και θα ακολουθηθεί η διαδικασία κύρωσης Διεθνών Συμβάσεων. Από την πλευρά της ΝΔ εισηγητής ορίστηκε ο Τάσος Χατζηβασιλείου, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ η Σία Αναγνωστοπούλου θα εισηγηθεί τις θέσεις του κόμματος στην συμφωνία με την Ιταλία και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στην συμφωνία με την Αίγυπτο, που συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο πολιτικό και διπλωματικό ενδιαφέρον.
Την Τετάρτη τα δύο νομοσχέδια θα εισαχθούν στην Ολομέλεια σε μια συνεδρίαση που θα λήξει με την σχετική ψηφοφορία. Η κύρωση των συμβάσεων δεν απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία, ωστόσο, αποτελεί διαρκές ζητούμενο η ευρύτερη συναίνεση σε κάθε διεθνή σύμβαση ειδικά όταν το περιεχόμενό της επηρεάζει τις Ελληνοτουρικές σχέσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως το ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσουν τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ οι οποίες κυρώνονται την Τετάρτη στη βουλή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η εποχή των δισταγμών τελείωσε».
«Πρόκειται για ιστορική στιγμή, στην οποία όλες οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται να τοποθετηθούν ξεκάθαρα. Και δεν μπορούμε να φανταστούμε καμία υπεύθυνη πολιτική δύναμη, ιδίως δε την αξιωματική αντιπολίτευση, να μην υπερψηφίσει αυτές τις συμφωνίες. Καλούνται λοιπόν να τοποθετηθούν, ναι ή όχι» ανέφερε ο κ. Πέτσας.



