Ανυπολόγιστη καταστροφή στη Παναγία Σουμελά: Βανδάλισαν τις Βυζαντινές τοιχογραφίες

Μια ανυπολόγιστη καταστροφή έγινε στη Παναγία Σουμελά από αγνώστους κατά το διάστημα που ήταν κλειστή για τις υποτιθέμενες επισκευσές, καθώς βανδάλισαν τις Βυζαντινές τοιχογραφίες!

Με κάθε επισημότητα και με πληθώρα υπερηφάνειας, ο πρόεδρος της Τουρκίας, «παρέδωσε» ξανά στο κοινό το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα, πριν λίγες ημέρες, λέγοντας ότι έπρεπε να γίνει σωστή δουλειά, σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί για το γεγονός πως οι εργασίες που γίνονταν στο μοναστήρι κράτησαν πέντε χρόνια, αντί για ένα. Εκτός αυτού τόνισε το πώς η Τουρκία και η δική του κυβέρνηση συγκεκριμένα, προστατεύει τις εκκλησίες των χριστιανών και νοιάζεται για τις θρησκευτικές μειονότητες της χώρας.

Ωστόσο μόλις κάποιος μπαίνει μέσα στο ιστορικό μοναστήρι αντικρίζει το μέγεθος της “φροντίδας”. Άγνωστοι προξένησαν τεραστίων διαστάσεων καταστροφές στις περίφημες και ιστορικές τοιχογραφίες της Μονής, κατά το διάστημα που ήταν κλειστή για επισκευές, τις οποίες αποκάλυψε ο ιστότοπος arkeofili.com δημοσιεύοντας θλιβερές φωτογραφίες.

Όπως φαίνεται, κατά πάγια τακτική των μουσουλμάνων, τα μάτια και τα πρόσωπα των ιερών προσώπων έχουν ξυστεί και διαγραφεί εντελώς, εκτός από αυτές που βρίσκονται στην οροφή. Μάλιστα παντού στους τοίχους έχουν χαραχτεί Τουρκικά και Αραβικά ονόματα.

Η Τουρκική πλευρά διαψεύδει αυτό που δείχνουν τα τεκμήρια. Ο Yahya Coşkun, Αναπληρωτής γενικός διευθυντής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολή ότι δεν υπήρξε πρόσφατη ζημιά στις τοιχογραφίες στη Μονή.

Αφήστε ένα Σχολιο