Σε έκτακτη ενημέρωση κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προχώρησε την Τρίτη ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας ότι «η πατρίδα μας και η ανθρωπότητα βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη και πιο αναπάντεχη πανδημία των τελευταίων 100 ετών».

Ο λοιμωξιολόγος έκανε λόγο για ανησυχία της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, επειδή «αυξάνεται ο αριθμός ενεργών εστιών στην πατρίδα μας», τονίζοντας πως παρατηρείται αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνθήκες συνωστισμού όπου δεν τηρούνται μέτρα, αλλά και μετατόπιση θετικών κρουσμάτων coronavirus σε νεαρότερες ηλικίες. Επίσης είπε πως από 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου το 24% των κρουσμάτων ήταν ασυμπτωματικά.

Ο κ. Τσίδροας σημείωσε ότι το ποσοστό των εισαγόμενων κρουσμάτων είναι 10%, ενώ «τις τελευταίες εβδομάδες ανεβαίνει ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων» και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι για την ώρα δεν έχει παρατηρηθεί πίεση στο σύστημα υγείας. «Κάθε κρούσμα δίνει κατά μέσο όρο άλλο ένα. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα οδηγούμαστε σε αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων», είπε ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος αναφέρθηκε και πάλι στη χρήση μάσκας, τονίζοντας πως σε κάποιες χώρες αυτή καθίσταται υποχρεωτική ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.

Μιλώντας για τις επιστημονικές εξελίξεις γύρω από τον coronavirus, ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε: «Δεν υπάρχει μαγική λύση για την εξαφάνιση του ιού, ενώ υπάρχει ελπίδα για ένα ασφαλές εμβόλιο. Κάποια είναι στα τελευταία στάδια κλινικών δοκιμών. Αυτό δεν σημαίνει πως σίγουρα θα έχουμε εμβόλιο, αλλά για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά φτάσαμε σε αυτές τις τελευταίες μελέτες πάρα πολύ γρήγορα».

Κλείνοντας την εισήγησή του, είπε: «Δεν ήρθα να επαναλάβω κανένα μήνυμα, γνωρίζετε πολύ καλά τι είναι σωστή συμπεριφορά, το αποδείξατε. Ελπίζουμε κάποια στιγμή, όχι όμως στο άμεσο μέλλον, να έχουμε ένα ασφαλές εμβόλιο. Αυτό το καλοκαίρι δεν είναι το ίδιο, ιδιαίτερα σε συνθήκες συγχρωτισμού. Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μη λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε».

Αφήστε ένα Σχολιο