Άνοιξε ξανά η Παναγία Σουμελά και θα γίνει ορθόδοξη λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Tayyip Erdogan συμμετείχε την Τρίτη στα εγκαίνια της Παναγίας Σουμελά, στο όρος Μελά στην Ματσούκα της Τραπεζούντας, σε μία σαφή απόπειρα να πείσει ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για όλες της θρησκείες της επικράτειάς της. “Παρουσιάζουμε αυτό το έργο για όσους επικρίνουν τη χώρα μας”, είπε μεταξύ άλλων. “Εάν ήμασταν ένα έθνος που στοχεύει τα σύμβολα άλλων πεποιθήσεων, οι άνεμοι θα έπνεαν στη θέση της Σουμελά, την οποία είχαμε για 5 αιώνες”, δήλωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μία προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι, μετά τη μετατροπή της Αγιά-Σοφιάς σε τζαμί, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως “φέτος οι Ορθόδοξοι πολίτες μας θα μπορέσουν να τελέσουν λειτουργία στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά, την οποία μέχρι τώρα δεν μπορούσαν λόγω των έργων”.

Παράλληλα, βέβαια, ο Erdogan εγκαινίασε και την Αγία Σοφία Τραπεζούντας ως τζαμί και εκεί θα γίνει η πρώτη προσευχή, μετά από δύο χρόνια εργασιών αναστήλωσης και διαμόρφωσης του χώρου.

Η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα είχε ληφθεί το 2013 και το μοναδικό οικοδόμημα που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, επί βασιλείας του Μανουήλ Α΄ Μεγάλου Κομνηνού στην Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας, μεταβιβάστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού στη Διεύθυνση Βακουφίων για να λειτουργήσει ως τέμενος.

Η Αγία Σοφία Τραπεζούντας, όπως και της Κωνσταντινούπολης, φημίζεται για τις μοναδικές της εικονογραφίες. Παρόμοιοι μηχανισμοί με παραβάν και κουρτίνες για να τις καλύψουν είχαν ήδη τοποθετηθεί από το 2013, όταν ο ναός έπαψε να είναι μουσείο και έγινε τζαμί, καθώς η προσωπογραφία απαγορεύεται στο Ισλάμ.

Αφήστε ένα Σχολιο