Τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας είχε την Τετάρτη ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17-18 Ιουλίου).

Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες από το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Angela Merkel, θεωρείται βέβαιο ότι υπήρξε συζήτηση και για την ένταση με την Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών την Δευτέρα, εκεί όπου η Ελλάδα έθεσε θέμα κυρώσεων στην Τουρκία εάν συνεχίσει την παραβατική της συμπεριφορά και απειλήσει την Ελληνική εθνική κυριαρχία, το Βερολίνο «ενεργοποιήθηκε» και συγκάλεσε σε τριμερή διάλογο την επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουράνη και τον εκπρόσωπο της Τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Ο στόχος του Βερολίνου είναι προφανής: Να εμφανιστεί την Τουρκία ανοιχτή στον διάλογο με την Ελλάδα, μετατρέποντας σε διμερές και όχι Ευρωτουρκικό το ζήτημα της κλιμάκωσης των προκλήσεων της, εξουδετερώνοντας το όπλο που κρατάει η Ελλάδα στην Ε.Ε για την επιβολή κυρώσεων στον “ταραξία” της γειτονιάς.

Η Ελληνική πλευρά ενοχλήθηκε από τη δημοσιοποίηση της τριμερούς συνάντησης από την Τουρκία, με τον Νίκο Δένδια να δηλώνει: «Η Γερμανική προεδρία είναι ευνόητο να ζητά συνεννοήσεις. Μέχρι εκεί όμως. Αν θελήσει η Τουρκία διάλογο πρέπει να προσπαθήσει πολύ».

Αφήστε ένα Σχολιο