Κρίσιμες είναι οι επόμενες εβδομάδες στα Ελληνοτουρκικά μια και όπως όλα δείχνουν οι προκλήσεις της Τουρκίας θα ενταθούν. Η προσοχή της στρατιωτικής ηγεσίας βρίσκεται ανάμεσα σε Κρήτη και Λιβύη, καθώς η Άγκυρα εντείνει την βοήθεια προς την Τρίπολη.

Ήδη σε σοβαρή κλιμάκωση των προκλήσεων προχώρησε η Άγκυρα, καθώς εξέδωσε τέσσερις Navtex για διεξαγωγή ασκήσεων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού σε μια εκτεταμένη περιοχή από την Ρόδο και το Καστελόριζο, νότια της Κρήτης έξω ακριβώς από τα χωρικά ύδατα της Γαύδου και μέχρι ανοικτά του Κόλπου της Σύρτης στη Λιβύη.

Ταυτόχρονα η Άγκυρα ενισχύει συνεχώς τις δυνάμεις της στην Αφρικανική χώρα και συμμετέχει πλέον άμεσα με δικά της στρατιωτικά μέσα στις εχθροπραξίες σε μια προσπάθεια να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Συνολικά έξι Τουρκικές φρεγάτες βρίσκονται πλέον μια ανάσα από τις Λιβυκές ακτές κυρίως κοντά στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ενώ μαζί τους παραμένει και πετρελαιοφόρο ώστε να ανεφοδιάζει συνεχώς την Τουρκική αρμάδα. Ανατολικά δύο ακόμη Τουρκικές Μονάδες επιφανείας βρίσκονται σε επιφυλακή και ενδεχομένως να ενισχύσουν ακόμη περισσότερη τις επόμενες ημέρες την Τουρκική ναυτική δύναμη που επιχειρεί στο Λιβυκό πέλαγος.

Το ερώτημα πλέον είναι πόσο έτοιμη είναι η Αθήνα να αντιδράσει και να αντιμετωπίσει κάθοδο Τουρκικού ερευνητικού Νότια της Κρήτης. Στο Ελληνικό επιτελείο το σενάριο αυτό έχει εξεταστεί και αναλυθεί με κάθε λεπτομέρεια εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο. Είχε προηγηθεί άλλωστε η προσπάθεια του «Oruc Reis» να προχωρήσει σε έρευνες κοντά στο Καστελόριζο όταν στην περιοχή έσπευσε η φρεγάτα «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» και ακολούθησε στενή και έντονη πίεση του Τουρκικού ερευνητικού μέχρι να αποχωρήσει.

Από τότε πέρα, από τις διπλωματικές κινήσεις τις οποίες διαθέτει η χώρα, η στρατιωτική ηγεσία προχώρησε στην εκπόνηση συγκεκριμένων σχεδίων για την αντιμετώπιση ανάλογης ενέργειας είτε στην ίδια περιοχή, είτε Νότια της Κρήτης, έπειτα από την υπογραφή του παράνομου μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης.

Τα απόρρητα σχέδια του Γενικού επιτελείου προβλέπουν σύμφωνα με πληροφορίες κλιμακωτή αντίδραση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ανάλογα με τις Τουρκικές ενέργειες και τη διάθεση των γειτόνων να προχωρήσουν σε έρευνες παρά τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας, αναφέρει το newpost.gr.

Τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και η Πολεμική Αεροπορία έχουν ήδη εκπαιδευτεί σε μια σειρά από σενάρια αποτροπής τα οποία φτάνουν μέχρι και την εμπλοκή με στρατιωτικά μέσα των γειτόνων, τα οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα συνοδεύουν το Τουρκικό ερευνητικό ή ακόμα και το Τουρκικό γεωτρύπανο.

Η στρατιωτική ηγεσία έχει καταστήσει σαφές ότι από τη στιγμή που θα λάβει εντολή αποτροπής διαθέτει και τα μέσα και την αποφασιστικότητα να σταματήσει οποιαδήποτε ενέργεια και μάλιστα εν τη γενέσει της πριν οι γείτονες προχωρήσουν σε τετελεσμένα και καταστάσεις μη αναστρέψιμες.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες άλλωστε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος διεμήνυσε ότι σε οποιαδήποτε απειλή οι Ένοπλες Δυνάμεις «θα επιτελέσουν το καθήκον τους δυναμικά και νικηφόρα».

Την ίδια στιγμή η χώρα βρίσκεται σε θέση μάχης για υβριδικό πόλεμο στον Έβρο. Υπό τον φόβο ενός νέου κύματος προσφύγων από την Τουρκία, συνολικά 1.050 αστυνομικοί έχουν αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο. Οι διµοιρίες των ΜΑΤ θα χρησιμοποιηθούν ως «ομάδες κρούσης» στην περίπτωση που επιχειρηθεί μαζική διέλευση ατόμων, µε βασικό μέτρο αποτροπής τη χρήση χημικών.

Αφήστε ένα Σχολιο