Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros επανέρχεται με νέες προειδοποιήσεις για την Ευρώπη, τονίζοντας ότι η επιβίωση της ΕΕ βρίσκεται σε κίνδυνο από την επιδημία του coronavirus, εκτός και αν προχωρήσει στην έκδοση αέναων ομολόγων (perpetual bonds) ή αορίστου λήξεως, για την στήριξη των αδύναμων μελών της, όπως η Ιταλία.

«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει τώρα αυτό το ενδεχόμενο, είναι πιθανόν να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη», δηλώνει ο George Soros σε κείμενο ερωτήσεων-απαντήσεων που στάλθηκε στους δημοσιογράφους. «Δεν είναι θεωρητική πιθανότητα· μπορεί να είναι η τραγική πραγματικότητα», συνεχίζει.

Ο George Soros προειδοποιεί ότι η ΕΕ χρειάζεται να διατηρήσει την πιστοληπτική της αξιολόγηση στο ΑΑΑ για να εκδώσει τέτοια ομόλογα – και κατά συνέπεια πρέπει να έχει εξουσίες επιβολής φόρων για να καλύψει το κόστος των ομολόγων αυτών – προτείνοντας εξουσιοδότηση για την επιβολή των φόρων και όχι την επιβολή τους.

«Υπάρχει λύση. Οι φόροι χρειάζεται μόνο να επιτραπούν. Όχι να επιβληθούν».

Ερωτηθείς για το Brexit, ο George Soros απαντά λέγοντας ότι είναι πολύ ανήσυχος για την Ιταλία. «Τι θα μείνει από την Ευρώπη χωρίς την Ιταλία;», διερωτάται υπονοώντας ότι μπορεί να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη.

Η χαλάρωση των κανόνων περί κρατικών επιδοτήσεων, που ευνοεί την Γερμανία, ήταν εξαιρετικά άδικη για την Ιταλία, η οποία ήταν ήδη ο ασθενής της Ευρώπης και στην συνέχεια επλήγη σκληρότερα από όλους από την covid-19, λέει ο George Soros.

Αφήστε ένα Σχολιο