O coronavirus διχάζει ξανά την Ευρώπη-Το κουαρτέτο της λιτότητας θέλει δάνεια και όχι επιχορηγήσεις

Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία συνέταξαν κοινό σχέδιο για ένα προσωρινό, 2ετους διάρκειας, Ταμείο Ανασυγκρότησης της ΕΕ που θα δίνει δάνεια στις χώρες που έχουν ανάγκη, αντιδρώντας στη Γαλλογερμανική πρόταση για 500 δις ευρώ επιδοτήσεις, μεταδίδει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την κοινή πρόταση Merkel-Macron για ένα Ταμείο ύψους 500 δις ευρώ, της χορήγησης δανείων θα προηγηθεί μια «εκτίμηση αναγκών» για τις χώρες μέλη, ενώ οι χορηγήσεις του θα στοχεύουν στους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο.

«Στόχος μας είναι να προσφερθεί προσωρινή, στοχευμένη χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου και να δοθούν δάνεια με ευνοϊκούς όρους σε αυτούς που έχουν δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα από την κρίση», αναφέρουν οι τέσσερις χώρες. «Αυτό στο οποίο δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε όμως, είναι εργαλεία ή μέτρα που οδηγούν σε αμοιβαιοποίηση του χρέους ή σε σημαντική αύξηση του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού», υπογραμμίζουν.

Το σχέδιο αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη Γαλλογερμανική πρωτοβουλία που ανακοίνωσαν προ ημερών η Angela Merkel και ο Emmanuel Macron, η οποία αντί για δάνεια προβλέπει επιχορηγήσεις προς τις πληγείσες χώρες. Οι δυο ηγέτες πρότειναν ένα ταμείο €500 δις για το οποίο θα κεφάλαια να αντληθούν μέσω της έκδοσης κοινού Ευρωπαϊκού χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο οι δυο ηγέτες προτείνουν να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εξουσιοδότηση να δανειστεί χρήματα από τις αγορές στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Γαλλογερμανικό σχέδιο προβλέπει ακόμα ότι τα κράτη μέλη που θα χρησιμοποιήσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα δεσμευτούν να εφαρμόσουν υγιείς οικονομικές πολιτικές και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, οι χώρες που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο δεν θα κληθούν να αποπληρώσουν το ποσό που έλαβαν. Αντίθετα, όπως διευκρίνισε η κ.Merkel, τα €500 δις θα αποπληρωθούν σε μεγάλο χρονικό διάστημα μέσω του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, με το μερίδιο της Γερμανίας να αντιστοιχεί στο 27%.

Στις παραπάνω ανακοινώσεις είχε αντιδράσει τότε άμεσα ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurtz. Μέσω Twitter γνωστοποίησε ότι «η θέση μας παραμένει αμετάβλητη», ενώ Αυστριακός υπουργός Οικονομικών έσπευσε να ξεκαθαρίσει: «Εξακολουθούμε να αρνούμαστε να χρηματοδοτούμε επιχορηγήσεις που δεν επιστρέφονται».

Ταυτόχρονα, ο ίδιος, διαβεβαιώνοντας ότι η προθυμία της Αυστρίας να βοηθήσει είναι «πολύ υψηλή», αλλά με τη μορφή εξοφλητέων δανείων, ανέφερε κατηγορηματικά πως «δεν θα δεχτούμε κοινοτικοποίηση χρέους υπό το πρόσχημα της κρίσης».

Αφήστε ένα Σχολιο