Τα όρια αντοχής και ανοχής των Ελλήνων στο Αιγαίο, φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να δοκιμάσει η Άγκυρα, η οποία προχώρησε την Πέμπτη σε νέες ακραίες προκλησεις σε βάρος της Ελλάδας, σε θάλασσα και αέρα.

Στη θάλασσα σκάφος της Τουρκικής ακτοφυλακής, περίπου στις 6 το πρωί της Πέμπτης, ζήτησε από σκάφος της Frontex και από ένα Ελληνικό αλιευτικό να… φύγουν από τα Ελληνικά χωρικά ύδατα γιατί δήθεν βρίσκονται σε Τουρκική περιοχή.

Όλα έγιναν στο νησί Παναγιά ανατολικά των Οινουσσών, όπου Έλληνες ψαράδες αλλά και το πλήρωμα σκάφους της Frontex είδαν σκάφος της Τουρκικής ακτοφυλακής να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς εντός των Ελληνικών υδάτων.

Το Τουρκικό σκάφος μπήκε στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Βάτου των Οινουσσών και άρχισε τους επικίνδυνους ελιγμούς, τόσο κατά σκάφους της Frontex όσο και κατά Ελληνικού αλιευτικού που ψάρευε σε απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου από τις Ελληνικές ακτές.

Ήταν τέτοιο το θράσος των Τούρκων που έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν από τη Frontex και το Ελληνικό αλιευτικό να εγκαταλείψουν την περιοχή, λέγοντάς τους πως βρίσκονται σε Τουρκικά νερά! Μάλιστα, όταν στο σημείο εμφανίστηκε σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου, οι Τούρκοι ανέβασαν την ένταση και έστειλαν και δεύτερο σκάφος τους στο σημείο!

Επί σχεδόν τρεις ώρες τα δυο σκάφη του Τουρκικού Λιμενικού έκαναν ακραίους ελιγμούς, «στοχεύοντας» κυρίως το σκάφος των Ελλήνων ψαράδων, αλλά και το σκάφος του Λιμεναρχείου Χίου και εκείνο της Frontex. Ύστερα από αρκετή ώρα προκλήσεων, έφυγαν από τα Ελληνικά νερά προς το λιμάνι του Τσεσμέ.

Να σημειωθεί ότι είναι πρώτη φορά που η Τουρκική προκλητικότητα εκδηλώνεται σε σκάφος της Frontex, καθώς σε προηγούμενα περιστατικά προκλήσεων προς το Ελληνικό Λιμενικό και τους ψαράδες, αξιωματούχοι της Frontex άφηναν υπονοούμενα ότι η Ελληνική πλευρά ίσως έκανε λάθος χειρισμούς.

Στο μεταξύ σε νέο γύρο ακραίων προκλήσεων στο Αιγαίο προχώρησε η Τουρκία στον αέρα, καθώς το μεσημέρι της Πέμπτης Τουρκικά F-16, μέσα σε 1 ώρα και 20 λεπτα, προχώρησαν σε 17 υπερπτήσεις σε 8 διαφορετικά Ελληνικά νησιά: σε Λέσβο, Χίο, Πάτμο, Λειψούς, Αγαθονήσι, Αρκιούς, Οινούσσες, Παναγιά. Οι υπερπτήσεις από την αρχή του χρόνου έχουν φτάσει πλέον τις 304… Σημειώνεται ότι για ακόμη μία φορά οι Τούρκοι πέταξαν και πάνω από μεγάλα κατοικημένα νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος, η Πάτμος, η Λήμνος.

Aπέναντί τους όμως βρήκαν περί τα 8 Ελληνικά μαχητικά που κυνήγησαν και αναχαίτησαν τα Τουρκικά αεροσκάφη.

Αφήστε ένα Σχολιο