Ένα πολύπλευρο σχέδιο έλευσης κοινοτικών πόρων αξίας περί τα 15 δις ευρώ έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, με στόχο να ξαναγεμίσει τις δεξαμενές των κρατικών διαθεσίμων και να χρηματοδοτηθούν οι φοροελαφρύνσεις, η νέα γενιά επιδομάτων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και οι επιδοτήσεις και τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει το Capital.gr, τα χρήματα προέρχονται κυρίως από την Κομισιόν, αλλά και από τον ESM και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Συνδέονται με τους πόρους του ΕΣΠΑ, με τα τρία νέα εργαλεία που θα ενεργοποιηθούν σε επίπεδο Ε.Ε. για την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και τα οποία βρέθηκαν επί τάπητος στο Eurogroup, αλλά και με την έλευση των κερδών ομολόγων στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας.

Η δυναμική τους ενισχύεται από την προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να συγκρατήσει τη μείωση των εσόδων (το πέτυχε τον Απρίλιο, με πτώση 17,2%, αλλά τον Μάιο έχει ήδη θεωρηθεί δεδομένο πως η εικόνα θα χειροτερεύσει), αλλά και μέσα από νέο κύκλο εξόδων στις αγορές και αυξημένης έκδοσης εντόκων, καθώς και μέσα από άλλα εργαλεία, όπως είναι η εξαίρεση δαπανών λόγω του προσφυγικού.

Τα 15 δις ευρώ που αναμένονται από την Ε.Ε. είναι σημαντικά, αλλά όχι αρκετά. Και τούτο διότι θα πρέπει να συγκριθούν με τα 24 δις ευρώ μέτρων στήριξης που έχει εξαγγείλει για φέτος –προς το παρόν– η κυβέρνηση, με το γεγονός πως η χώρα δέχεται (λόγω του τουρισμού) το πιο ισχυρό πλήγμα στην Ε.Ε., αλλά και με το δεδομένο πως το τέλος της υγειονομικής περιπέτειας δεν είναι ορατό. Και με την πρόβλεψη έλευσής τους κυρίως από τον Ιούλιο και μετά.

Ορατό δεν είναι ούτε και το πλήρες εύρος των χρηματοδοτήσεων που θα έχει στα χέρια της η Ελλάδα. Και τούτο αφού το νέο “εργαλείο ανάκαμψης” ακόμη βρίσκεται στα σκαριά, με την ημερομηνία των επίσημων ανακοινώσεων, που είχαν αρχικά οριστεί για τις 6/5, να επανατοποθετείται για την 27η Μαΐου.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να οριστικοποιήσει το νέο πακέτο στοχευμένων πλέον δράσεων στήριξης του ξενοδοχειακού κλάδου, της εστίασης, των μεταφορών και συγκεκριμένων τομέων της μεταποίησης που αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις.

Οι πόροι των 15 δις ευρώ θα δημιουργήσουν τον δημοσιονομικό χώρο και τις μειώσεις ΦΠΑ και άλλων φόρων. Τα μέτρα μείωσης του ΦΠΑ έχουν (στο σύνολό τους) μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Και αυτό είναι ένα από τα κεντρικά θέματα στις συζητήσεις των επόμενων ωρών/ημερών έως τις οριστικές ανακοινώσεις. Παράλληλα, επί τάπητος τελούν και τα μέτρα για τους πληγέντες στην αγορά ακινήτων, με πηγές του ΥΠΟΙΚ να αναφέρονται σε στοχευμένες μόνο παρεμβάσεις φέτος σε ενοικιαστές και ιδιοκτήτες που έχουν υποστεί πλήγμα, ενώ άλλες κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν οριζόντια μέτρα.

Πάντως ο ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθάρισε πως τα μέτρα που τώρα θα ληφθούν πρέπει να είναι στοχευμένα, αλλά και περιορισμένης ισχύος: από Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Άλλωστε, στο τέλος του καλοκαιρού σχεδιάζεται η 3η φάση των μέτρων, που θα συνδέονται (πάντα στο καλό υγειονομικό σενάριο) με την ανάκαμψη αλλά και τα υπόλοιπα κονδύλια της Ε.Ε. που τότε θα είναι διαθέσιμα μέσα από το νέο εργαλείο ανάκαμψης.

Ήδη η Ελλάδα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει για δράσεις που συνδέονται με τις οικονομικές και τις κοινωνικές συνέπειες του κορονοϊού αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ αξίας περί τα 4 δις ευρώ. Το ποσό σχεδιάζεται να αυξηθεί προς τα 6 δις, για να καλύψει και πρόσθετες ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας με τη συνδρομή Περιφερειών, υπουργείων και άλλων φορέων που καλούνται να ξεκαθαρίσουν έργα που δεν τρέχουν ή δεν είναι άμεσης ανάγκης.

Στον παραπάνω λογαριασμό του ΕΣΠΑ προστίθενται 8-9 δις ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για πρώτη φορά σε πολιτικό επίπεδο στο Eurogroup της 9ης Απριλίου και συζητήθηκε εκ νέου την Παρασκευή, αναφορικά με τα τρία μέτρα αξίας έως 540 δις ευρώ. Την ίδια ημέρα υπήρξε η επικύρωση των δανείων περί τα 3,5 δις ευρώ από τον ESM, αλλά και η πρώτη πολιτική έγκριση του “SURE”, του εργαλείου που θα τροφοδοτήσει μέρος από την κάλυψη του κόστους εργασίας, με την Ελλάδα να ζητά τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ.

Επιπλέον, συζητήθηκαν και τα δάνεια της ΕΤΕπ για τη στήριξη επιχειρήσεων, από τα οποία η Ελλάδα εκτιμά πως μπορεί να λάβει 3-4 δις ευρώ. Πέραν αυτών, έχει ανοίξει ο δρόμος για τα 640 εκατ. ευρώ των κερδών ομολόγων, ενώ μία ισόποση δόση αναμένεται τον Δεκέμβριο. Επιπλέον περιθώριο περί τα 400 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως προέρχεται από την “ευελιξία” στις προσφυγικές δαπάνες.

Αφήστε ένα Σχολιο