Ένα μήνυμα στο λογαριασμό του διευθυντή επικοινωνίας του προέδρου Erdogan, Fahrettin Altun για την Αγία Σοφία, ήταν η αφορμή ώστε ο Τουρκικός τύπος να το ερμηνεύει ως σήμα ότι η Αγία Σοφία πρόκειται να ανοίξει ως μουσουλμανικό τέμενος.

Στο λογαριασμό του στο Twitter, o Fahrettin Altun, ανάρτησε μια φωτογραφία της Αγίας Σοφίας – που έχει μετατραπεί από μουσουλμανικό τέμενος σε μουσείο το 1935- και την ακόλουθη φράση: Μας έλειψε! Αλλά κάντε υπομονή. Θα τα καταφέρουμε μαζί.

Η φράση αυτή προβάλλεται στον Τουρκικό τύπο με άρθρα για την ιστορία της Αγίας Σοφίας και για την ανυπομονησία του Τουρκικού λαού να δουν το ιστορικό αυτό μνημείο να γίνεται πάλι τζαμί. Μάλιστα κάποιοι εικάζουν ότι η 29η Μαΐου, ημέρα της Άλωσης της Πόλης (και ημέρα νίκης για τους Μουσουλμάνους Τούρκους) μπορεί να είναι η ημέρα που θα ανοίξει η Αγία Σοφία ως τζαμί και χώρος προσευχής για τους μουσουλμάνους. Το μήνυμα του Fahrettin Altun προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό, γράφει ο τύπος. Εκείνοι που είδαν το μήνυμα άρχισαν να ρωτάνε πότε θα ανοίξουν τα τζαμιά για προσευχή ή πότε θα ανοίξει η Αγία Σοφία για μουσουλμανική λατρεία. Η εφημερίδα Hurriyet μάλιστα δημοσιεύει μακροσκελές άρθρο για την ιστορία της Αγίας Σοφίας από την ίδρυσή της ως τις μέρες μας.

Τα τζαμιά έχουν κλείσει στην Τουρκία από την αρχή της πανδημίας. Το μέτρο αυτό είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις εκ μέρους των ακραιφνών Μουσουλμάνων της Τουρκίας.

Το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας έχει βρεθεί συχνά στην ατζέντα της τουρκικής ηγεσίας και κυρίως του Erdogan. Στις 24 Μαρτίου του 2019, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, είχε δηλώσει ότι η μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τέμενος για προσευχή αποτελεί προσδοκία ολόκληρου του Τουρκικού έθνους και του μουσουλμανικού κόσμου. Και από πέρσι ένα τμήμα του εσωτερικού της Αγίας Σοφίας χρησιμοποιείται για μουσουλμανική προσευχή. Το Μουσείο της Αγίας Σοφίας αποτελεί το πλέον δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο στην Τουρκία. 3,72 εκατομμύρια το επισκέφτηκαν το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Αφήστε ένα Σχολιο