Τάσος Καραμήτσος-Πρώτο Θέμα_

Δύσκολο πράγμα η συνεννόηση μεταξύ εταίρων (στην Ευρωπαϊκή Ενωση), κι αυτό εμείς ως χώρα το μάθαμε καλά την τελευταία δεκαετία, κάναμε κι εμείς μοιραία λάθη τις εποχές των μνημονίων, μας έκαναν κι αυτοί πειραματόζωα, αλλά, τέλος πάντων, μας δάνεισαν και τρεις φορές, συνολικά, περί τα 300 δισ. ευρώ, υποθηκεύοντας, βεβαίως, όλα τα περιουσιακά μας στοιχεία για 99 χρόνια.

Εδώ, όμως, τώρα «βρισκόμαστε» αλλού, σε άλλο κεφάλαιο της Ιστορίας, και θα πρέπει σύντομα να ξεκαθαριστούν ορισμένα πράγματα από την κυβέρνηση, αλλά και από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη με την Ευρωπαϊκή Ενωση, και μάλιστα σύντομα γιατί έρχεται μεγάλος οικονομικός πόνος με τέτοια ύφεση. Και από τον σχεδιασμό που (υποχρεωτικά) γίνεται για τους εισερχόμενους τουρίστες λόγω υγειονομικών περιορισμών, μάλλον επιβεβαιώνεται ότι… φέτος θα τους δούμε μόνο στα περσινά πλάνα της TV.

Πρώτον, για την ώρα -μπορεί να το διαβεβαιώσουν και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους- η ελληνική κυβέρνηση έχει ξοδέψει ήδη μερικά δισ. ευρώ για τις ανάγκες πολιτών και επιχειρήσεων, αλλά δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τα ταμεία της Ε.Ε. Αναμένονται οι εγκρίσεις μετά τον Ιούλιο, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει την κατάσταση, αφού το κρατικό ταμείο αδειάζει. Και ας μη σκεφτεί κανείς ότι μπορεί να πάρει λεφτά από το περίφημο «μαξιλάρι» των 15,5 δισ. ευρώ (ναι, αυτό που υπερηφανεύεται ότι έφτιαξε ο κ. Τσίπρας από το τρίτο μνημόνιο), γιατί απλώς (αν το πειράξουμε) δύο τινά θα συμβούν. Η τρόικα θα ξαναγυρίσει full time στην Αθήνα, οι επενδυτικοί οίκοι αξιολόγησης θα μας… στείλουν αδιάβαστους με επενδυτική βαθμολογία αλά 2015.

Δεύτερον, πρέπει να μας πουν πώς γίνεται να μην μπορούν να πάρουν μια απόφαση ούτε καν για το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα θεσπιστεί για την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών στην Ε.Ε. και να φιλοδοξούν ότι θα καταλήξουν σε ένα χρηματοδοτικό σχήμα (ομόλογο, ESM κ.λπ.) για να συνδράμουν στην τρομακτική ύφεση που έρχεται στις χώρες-μέλη της.

Τρίτον, αν δεν αποφασίσουν αυτοί το πρωτόκολλο αεροπορικών ταξιδιών που θέλουν να ακολουθήσουν μεταξύ χωρών-μελών, ας προχωρήσουμε μόνοι μας και ας κάνουμε ό,τι νομίζουμε πως είναι καλό για την υγεία, αλλά ταυτοχρόνως και για την οικονομία μας. Γιατί κάποια επιτροπή γιατρών της Ε.Ε. είναι καλύτερη από τους δικούς μας υπό τον κ. Τσιόδρα; Είδαμε τα αποτελέσματά τους τούς τελευταίους δύο μήνες…

Γιατί έχει καλύτερη κρίση η κυρία Βερστάγκεν ή η κυρία Φον ντερ Λάιεν από τον Μητσοτάκη και γιατί πρέπει να περιμένουμε να χαθεί όλο το καλοκαίρι; Δεν είπε κανείς να… γεμίσουμε κορωνοϊό, αλλά από τα 34 εκατομμύρια τουρίστες, ας έρθουν… 4 εκατομμύρια. Οχι όμως και κανένας! Τουλάχιστον ας αποφασίσουμε εμείς τι θέλουμε να κάνουμε.

Τέταρτον, μήπως απλώς δεν αποφασίζουν στην Ε.Ε. γιατί οι περισσότερες χώρες-μέλη δεν θέλουν μετακινήσεις των πολιτών τους για να ενισχύσουν τον εσωτερικό τους τουρισμό και την εγχώρια κατανάλωση; Ας προχωρήσουμε τότε σε ορισμένες προσεκτικές διμερείς συμφωνίες με χώρες-μέλη της Ε.Ε. ή και μη μέλη, φυσικά τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Πέμπτον και τελευταίο, αλλά και πιο ουσιαστικό ερώτημα. Μήπως απλώς μας δουλεύουν κανονικά οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, αφού οι ίδιοι όταν θέλουν να αποφασίσουν, το κάνουν μέσα σε λίγες ημέρες; Οι πρώτοι έδωσαν στη Lufthansa περί τα 12 δισ. ευρώ και οι δεύτεροι άλλα τόσα στην Air France.

Τουλάχιστον, λοιπόν, αν δεν έχουμε να ενισχύσουμε εμείς ευθέως τις δικές μας επιχειρήσεις και τους δικούς μας πολίτες παραπάνω, πέρα από τις δυνάμεις μας, ας αποφασίσουμε για τις τύχες μας, πάντοτε μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Και μπορούμε και ο πρωθυπουργός έχει δείξει ότι έχει τον τρόπο του.

Αφήστε ένα Σχολιο