Δύο παιδιά, το ένα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και το άλλο στο νοσοκομείο Αττικόν στην Αθήνα, νοσηλεύονται με τη νόσο Kawasaki, που πλήττει παιδιά στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, χωρίς οι γιατροί να γνωρίζουν ακόμη εάν συνδέεται με τον coronavirus.

Το παιδί στη Θεσσαλονίκη έχει κάνει τεστ για coronavirus και έχει βγει αρνητικό, ενώ γενικώς οι γιατροί δείχνουν να μην ανησυχούν και δηλώνουν ότι κάθε χρόνο έχουμε τέτοια περιστατικά.

Καθησυχαστικός ήταν και ο Εμμανουήλ Ροηλίδης, καθηγητής παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ σχετικά με το σύνδρομο Kawasaki που προσβάλλει τα παιδιά.

Με αφορμή το κρούσμα της νόσου που διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής δήλωσε στο κανάλι Open ότι «Kawasaki είχαμε και προ coronavirus. Το βλέπαμε παλιότερα και θα το βλέπουμε και μετά την πανδημία. Πρόκειται βέβαια για μία σπάνια νόσο» είπε ο κ. Ροηλίδης και πρόσθεσε: «Σε κάποια μέρη του κόσμου με την εξέλιξη της νόσου Covid-19, όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο είχαμε παρόμοια υπερφλεγμονώδη νοσήματα. Κάποια παιδιά βρέθηκαν θετικά στον coronavirus, κάποια δεν ήταν θετικά».

Ο καθηγητής πρόσθεσε βέβαια ότι «δεν είναι γνωστό ακόμα αν σχετίζεται η νόσος Kawasaki με τον coronavirus. Δεν είναι μεταδοτικό νόσημα όπως ο coronavirus, απλά συνέπεσε μαζί η διάγνωση σε κάποια παιδιά. Αν υπάρχει συσχετισμός, δεν γνωρίζουμε ακόμη και θα το μάθουμε στο μέλλον». Σε σχέση με την ίδια την νόσο τόνισε ότι είναι «κλινική και τα συμπτώματά της είναι υψηλός πυρετός για 5-6 μέρες, κόκκινα μάτια, πρησμένη γλώσσα, σκασμένα χείλη, εξανθήματα. Είναι γενικά τα συμπτώματα και όταν κάνει διάγνωση ένας παιδίατρος βάζει στο μυαλό του και τη νόσο Kawasaki».

Αφήστε ένα Σχολιο