
Η Ρωσία ανακοίνωσε την Δευτέρα 2.558 νέα κρούσματα του coronavirus, αύξηση ρεκόρ σε μία ημέρα, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό για τη χώρα στα 18.328 κρούσματα.
Από το Ρωσικό κέντρο συντονισμού ανακοινώθηκε πως μέχρι στιγμής έχουν αποβιώσει 148 άνθρωποι από την Covid-19, καταγράφοντας αύξηση κατά 18 στη διάρκεια της περασμένης νύκτας.
Στο μεταξύ, η πόλη της Μόσχας έθεσε από χθες σε εφαρμογή ένα σύστημα ηλεκτρονικών αδειών ενισχύοντας τον έλεγχο του lockdown στη Ρωσική πρωτεύουσα, η οποία αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα. Η άδεια αυτή, την οποία μπορεί κανείς να αποκτήσει κάνοντας αίτηση σ’ έναν ιστότοπο της δημαρχίας, αφορά μετακινήσεις με αυτοκίνητο ή με μέσα μαζικής μεταφοράς για να πάει κανείς, για παράδειγμα, στη δουλειά, στον γιατρό ή στο εξοχικό του.
Οι Μοσχοβίτες θα μπορούν επίσης να μετακινούνται ελεύθερα πεζή για να πάνε στο σουπερμάρκετ ή να βγάλουν βόλτα τον σκύλο τους. Όμως η δημαρχία προειδοποίησε πως, αν είναι απαραίτητο, θα διευρύνει το σύστημα και σ’ αυτές τις μετακινήσεις πεζών στη συνοικία τους. Οι δημοτικοί υπάλληλοι, οι στρατιωτικοί, οι δικαστές, οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι και οι δημοσιογράφοι εξαιρούνται από το σύστημα αυτό για τις επαγγελματικές μετακινήσεις τους.
Το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε σε τηλεοπτική ομιλία του δημάρχου της Μόσχας, όπως και η διακοπή της εργασίας σχεδόν όλων των μη κρίσιμης σημασίας επιχειρήσεων. Ο δήμαρχος έκανε λόγο για επιδείνωση της κατάστασης την περασμένη εβδομάδα παρά τα προηγούμενα μέτρα περιορισμού που υποχρέωσαν, σύμφωνα με τον ίδιο, το 75% του πληθυσμού να μείνει στο σπίτι. Πρόσθεσε ότι περιμένει πως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι “δύσκολες”.
Η αντιδήμαρχος ανακοίνωσε από την πλευρά της πως οι ιατρικές υπηρεσίες της Μόσχας βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης σ’ αυτή την πόλη των 12 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου ο εγκλεισμός που διατάχθηκε δεν γίνεται αυστηρά σεβαστός.
Ο πρόεδρος Vladimir Putin έδωσε πλήρη άδεια μετ’ αποδοχών για τον Απρίλιο στους μισθωτούς σε όλη τη Ρωσία που δεν μπορούν να εργασθούν εξαιτίας των μέτρων εγκλεισμού.



