Η οικονομία της Τουρκίας καταρρέει και η χώρα είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας νέας νομισματικής κρίσης, και όχι μόνο λόγω του σοκ της πανδημίας αλλά κυρίως λόγω της επιδείνωσης των σχέσεών της με την Ε.Ε, λόγω της Αγίας Σοφίας και της έντασης με την Ελλάδα και την Κύπρο, σημειώνει σε ανάλυσή της η Capital Economics.

Όπως τονίζει η Capital Economics, η πιο άμεση απειλή για την Τουρκική λίρα η οποία ήδη βρίσκεται σε οδό κατάρρευσης, πηγάζει από τις ανησυχίες για τις σχέσεις της με την ΕΕ. Η απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί προκάλεσε φήμες ότι το μπλοκ ενδέχεται να ακυρώσει την τελωνειακή του ένωση με την Τουρκία, ενώ την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην χώρα λόγω των προκλήσεων με τις γεωτρήσεις στα Ελληνικά και Κυπριακά ύδατα.

Αναφερόμενη στην τελευταία ισχυρή υποτίμηση της Τουρκικής λίρας την Τρίτη, (τη στιγμή πως μόνο τον τελευταίο μήνα συνολικά έχει υποτιμηθεί κατά 8%) η Capital Economics τονίζει πως σηματοδοτεί την πρώτη σημαντική αποχώρηση από τo επίπεδο σταθεροποίησης έναντι του δολαρίου και εάν οι εντάσεις με την ΕΕ συνεχίσουν να κλιμακώνονται, αναμένεται μεγαλύτερη και πιο βίαια υποτίμηση. Αυτό θα μπορούσε τελικά να αναγκάσει την Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια.

Οι πρόσφατες ολοένα και πιο δρακόντειες προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας να διαχειριστεί την πορεία της λίρας ήταν πάντα πιθανό να αποδειχθούν μάταιες, τονίζει. Επίσης, το υψηλό ποσοστό πληθωρισμού της Τουρκίας σημαίνει ότι η ονομαστική συναλλαγματική ισοτιμία πρέπει να εξασθενεί συνεχώς προκειμένου να αποφευχθεί η διάβρωση της εξωτερικής ανταγωνιστικότητας.

Εκτός αυτού, οι μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας και τα χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα σημαίνουν ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν ήταν ποτέ σε ισχυρή θέση να στηρίξει το νόμισμα, ιδιαίτερα σε περίπτωση ενός σοκ. Η κρίση του coronavirus προκάλεσε πτώση των εξαγωγών και ο τουριστικός τομέας έχει “παγώσει” προκαλώντας απότομη αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών τους τελευταίους μήνες. Και τα μεγάλα βραχυπρόθεσμα εξωτερικά χρέη της Τουρκίας (170 δις δολάρια, 22% του ΑΕΠ) αφήνουν την οικονομία εκτεθειμένη σε πολύ δύσκολες συνθήκες εξωτερικής χρηματοδότησης.

Η οικονομική υποστήριξη από το Κατάρ έσωσε την Τουρκία από το χείλος μιας νέας νομισματικής κρίσης τον Μάιο και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπάθησαν επίσης να μειώσουν την πίεση στη λίρα μέσω της συμπίεσης των εισαγωγών – με μια σειρά από αυξήσεις των δασμών τους τελευταίους μήνες – καθώς και με ήπια capital controls. Αλλά η υποστήριξη από το Κατάρ δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα… τσιρότο σε μία μεγάλη πληγή.

Σύμφωνα με την Capital Economics, η πορεία της λίρας απειλείται από τις προκλήσεις που δημιουργεί η Άγκυρα σε επίπεδο ΕΕ, μετατρέποντας την Αγία Σοφία σε τζαμί και προκαλώντας εντάσεις στα Ελληνικά και Κυπριακά ύδατα. Η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει πως αν επιβληθούν κυρώσεις, ακόμα και αν αυτές είναι περιορισμένες, η απειλή για περαιτέρω δράση και το αρνητικό σήμα που θα σταλεί στις αγορές για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ θα προκαλέσουν πάγωμα των εισροών κεφαλαίων στη χώρα και περαιτέρω βουτιά της λίρας.

«Διατηρούμε σοβαρές αμφιβολίες ότι η κεντρική τράπεζα θα ενεργούσε εγκαίρως, διατρέχοντας τον κίνδυνο μιας νέας νομισματικής κρίσης. Η εμπειρία από το 2018 είναι ότι η λίρα θα μπορούσε να ξεπεράσει σημαντικά την δίκαιη αξία της και η υποτίμηση στο επίπεδο του 8 με 9 έναντι του δολαρίου σίγουρα δεν θα ήταν απίθανη», καταλήγει η Capital Economics.

Αφήστε ένα Σχολιο