Σημαντικά περιθώρια ελιγμών έχει το Ελληνικό Δημόσιο, όπως προκύπτει από τη ρευστότητα που διαθέτει.

Στις 20 Μαρτίου, πριν το Ελληνικό δημόσιο αρχίσει να ξοδεύει πέραν του προγραμματισμού για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών εξαιτίας της πανδημίας, τα ταμειακά διαθέσιμά του ανέρχονταν σε 36-37 δις ευρώ, αθροίζοντας το «σκληρό» μαξιλάρι των 15,7 δις ευρώ που είναι κλειδωμένο στην Τράπεζα της Ελλάδος με σφραγίδα ESM, καταθέσεις του δημοσίου στις εμπορικές τράπεζες και ταμειακά διαθέσιμα φορέων γενικής κυβέρνησης.

Δύο μήνες μετά και ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε ένα μπαράζ έκτακτων πληρωμών, τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, παραμένουν στα 36-37 δις ευρώ!

Πληρωμές στο μεσοδιάστημα έγιναν (1,5 δις ευρώ μόνο για τα επιδόματα των 800 ευρώ), αλλά στο ταμείο μπήκαν «φρέσκα» κεφάλαια από την έκδοση ομολόγων, την αύξηση του ύψους των εντόκων γραμματίων (συν 1 δις ευρώ), ενώ βαθιές ανάσες έδωσαν οι φορολογούμενοι. Τα δημόσια έσοδα κάθε άλλο παρά κατέρρευσαν (δεδομένων των συνθηκών), με την πτώση τον Απρίλιο να είναι 17,2% και συνολικά από τις αρχές του έτους οι αποκλίσεις έναντι των στόχων (στα καθαρά έσοδα) μόνο 1,3 δις ευρώ.

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως στη «συντήρηση» των εισπράξεων του δημοσίου συνετέλεσαν αφενός οι εκπτώσεις 25% στην περίπτωση εμπρόθεσμης πληρωμής, αφετέρου, η «κουλτούρα πληρωμών» που έχουν αρχίσει να αποκτούν οι Έλληνες. Έχοντας ζήσει την καυτή ανάσα των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης χρόνια και χρόνια στη διάρκεια τριών μνημονίων, κάποιοι προσπαθούν -εκτιμούν αρμόδιες πηγές- να πληρώνουν στην ώρα τους όσο μπορούν.

Κάπως έτσι, η παρτίδα των ταμειακών διαθεσίμων έχει επί του παρόντος σωθεί, εξασφαλίζοντας, αφενός, αποστάσεις ασφαλείας από τις προληπτικές πιστωτικές γραμμές του ESM (240 δις ευρώ, με κάθε κράτος-μέλος να δικαιούται έως 2% του περυσινού ΑΕΠ), αφετέρου, δυνατότητες αντιμετώπισης νέων έκτακτων δαπανών τους επόμενους μήνες.

Με τα σημερινά δεδομένα, εκτιμάται ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ανάγκη ούτε καν να σκεφτεί το υπουργείο Οικονομικών να ακουμπήσει το «σκληρό» μαξιλάρι των 15,7 δις ευρώ του ESM. Αντίθετα, το Ελληνικό δημόσιο, έχοντας ως «ενέχυρο» έναντι των αγορών ένα ισχυρό μαξιλάρι ταμειακών διαθεσίμων, μπορεί να σχεδιάζει μέσω του ΟΔΔΗΧ τα επόμενα βήματα εξόδου στις αγορές, με ορισμένες πηγές να εκτιμούν πως δεν θα ήταν έκπληξη μια νέα έκδοση ομολόγων έως τον Ιούλιο.

ΠΗΓΗ:Euro2day.gr

Αφήστε ένα Σχολιο