Τσιόδρας: Δεν είμαστε στο τέλος του κορωνοϊού αλλά στο τέλος της «επείγουσας φάσης»

Τσιόδρας: Δεν είμαστε στο τέλος του κορωνοϊού αλλά στο τέλος της «επείγουσας φάσης»

Ο καθηγητής Παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε σε ημερίδα και αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Όμικρον καθώς και στη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Η ημερίδα είχε θέμα «Δύο χρόνια πανδημίας Covid-19: Προκλήσεις και διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως αναμένεται σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα αλλά και συνέχιση της επιτήρησης του κορωνοϊού, που θα συνεχίσει την ενδημική του παρουσία, επισημαίνοντας πως η μετάλλαξη Όμικρον αναμένεται να φέρει σταθεροποίηση στην κατάσταση της πανδημίας, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Μάλιστα, για την πορεία των κρουσμάτων και τη μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι αν και ο αριθμός των κρουσμάτων φαίνεται να είναι μεγάλος, την ίδια στιγμή δεν είναι αντίστοιχος και ο αριθμός θανάτων. Και αυτό οφείλεται στη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία προκαλεί ηπιότερη νόσο.

Προστασία περίπου στο 100% με τρεις δόσεις του εμβολίου
Στο μεταξύ, ο καθηγητής Παθολογίας προειδοποίησε ότι δεν είμαστε στο τέλος του κορωνοϊού, ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε «επείγουσα φάση», ενώ είναι σημαντικό ότι αυξάνεται και η εμβολιαστική κάλυψη. Ενδεικτικό είναι είπε, επικαλούμενος στοιχεία από την Ελλάδα, ότι η προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο με τις τρεις δόσεις εμβολίου ανεβαίνει περίπου στο 100%.

Επίσης, αναφέρθηκε στην «υβριδική ανοσία», δηλαδή, στον συνδυασμό της φυσικής ανοσίας με την ανοσία από το εμβόλιο, τονίζοντας ότι οδηγεί σε μία πολύ δυναμικότερη ανοσοανταπόκριση, η οποία χαρακτηρίζεται από τα μακράς μνήμης Β και Τ-λεμφοκύτταρα.

Σχετικά με τη χρησιμότητα ενός ειδικού εμβολίου για τη μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι τα πειραματικά δεδομένα, από πειραματόζωα, δείχνουν ότι οι τρεις δόσεις με το υπάρχον εμβόλιο ίσως είναι καλύτερες από ένα ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον.

Πώς θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα
Παράλληλα, ο καθηγητής δήλωσε ότι η κάθε χώρα πρέπει να βρει το δικό της κατάλληλο μονοπάτι για τη μετάβαση στην κανονικότητα, βασιζόμενη στα επιδημιολογικά δεδομένα και στη δημογραφία της, υπογραμμίζοντας ότι το πλάνο ελευθερίας είναι η επόμενη προτεραιότητα.

«Οι καθηγητές από την Οξφόρδη λένε να μην ξεγελιόμαστε, διότι η Όμικρον θα μας αγγίξει όλους, άρα αυτό με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ίσως είναι η επιστροφή μας σε μία σταθερότητα, σε μία αλλαγή τρόπου σκέψης αλλά και σωστή αντιμετώπιση με όλα τα όπλα της επιστήμης», προέταξε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της ημερίδας.

Πηγή: iefimerida.grΤσιόδρας: Δεν είμαστε στο τέλος του κορωνοϊού αλλά στο τέλος της «επείγουσας φάσης» – iefimerida.gr

Τιμ Χέτγκες: Η Γερμανία έχει να μάθει από την Ελλάδα όσον αφορά την ψηφιοποίηση

Αλέξης Παπαχελάς-Καθημερινή. Εντυπωσιασμένος από τα πρόσφατα ψηφιακά βήματα της Ελλάδας δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της...

“Στοπ” στην εκλογολογία – Ο “καθαρός διάδρομος” του Κ. Μητσοτάκη

Η πολιτική στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι απολύτως ξεκάθαρη. Και συχνά-πυκνά ο ίδιος, όταν...

Έρχονται χειρότερες πανδημίες λέει ο Μπιλ Γκέιτς – Να προετοιμαστούμε για να σώσουμε ζωές και οικονομία

Δυσοίωνη πρόβλεψη από τον δισεκατομμυριούχο Μπιλ Γκέιτς Ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποίησε για πανδημίες πολύ χειρότερες από αυτήν...

Αφήστε ένα Σχολιο

Προηγούμενο άρθροΆνοιξε το Τριώδιο
Επόμενο άρθροΚανένας να δουλέψει;