Ευρωπαϊκή Ένωση: «Πόλεμος» με την AstraZeneca για τα εμβόλια

Με μπλόκο στις εξαγωγές εμβολίων κατά του κορωνοϊού, όπως της Pfizer που παράγεται στο Βέλγιο, σε χώρες εκτός της Ένωσης όπως η Βρετανία, απειλεί η ΕΕ, μετά την ανακοίνωση της AstraZeneca ότι αδυνατεί να παραδώσει 80.000.000 εμβόλια έως τα τέλη Μαρτίου σε κράτη-μέλη. Αργά το απόγευμα της Τρίτης πάντως το πρακτορείο Reuters μετέδιδε ότι η εταιρεία θα ανταποκριθεί στις συμφωνίες για τα εμβόλια με την ΕΕ, ωστόσο αυτό μένει να επιβεβαιωθεί.

Η Βρετανία από την πλευρά της θα μπορέσει να εργαστεί με την ΕΕ προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει καμία διαταραχή στην προμήθεια των εμβολίων, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ. Ο Βρετανός υπουργός σημείωσε επίσης πως ο προστατευτισμός δεν αποτελεί τη σωστή προσέγγιση, μετά την πρόταση της ΕΕ να περιορίσει τις εξαγωγές εμβολίων, συνέπεια της καθυστέρησης στην παράδοση δόσεων προς τις «27» από την AstraZeneca.

Η ΕΕ επρόκειτο να παραλάβει 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι θα λάβει πιθανώς τις μισές, μολονότι έχει προβεί σε εκ των προτέρων παραγγελίες ενόψει της έγκρισης του εμβολίου της AstraZeneca από τον ΕΜΑ. Σύμφωνα με τον Guardian και την Daily Mail, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να μπλοκάρει την παράδοση εμβολίων της Pfizer στη Βρετανία και ήδη κάλεσε τις εταιρείες που παράγουν το εμβόλιο επί Ευρωπαϊκού εδάφους να ειδοποιούν την Κομισιόν για τις ποσότητες εμβολίων που παραδίδουν σε τρίτες χώρες, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δυσαρεστημένη από τις εξελίξεις η ΕΕ ζήτησε εξηγήσεις από την AstraZeneca. Υπήρξε ένταση σε μια τηλεφωνική επικοινωνία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον επικεφαλής της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό, με την πρόεδρο της Κομισιόν να καλεί τον φαρμακευτικό κολοσσό να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Η Φον ντερ Λάιεν «κατέστησε σαφές ότι περιμένει από την AstraZeneca να προχωρήσει όπως προβλέπεται στη συμφωνία προμήθειας. Υπενθύμισε στον κ. Σοριό ότι η ΕΕ επένδυσε σημαντικά ποσά εκ των προτέρων στην εταιρεία ακριβώς για να διασφαλίσει την επιτάχυνση της παραγωγής πριν ακόμη την έγκριση από τον ΕΜΑ. Φυσικά, μπορεί να εμφανιστούν θέματα με την παραγωγή ενός περίπλοκου εμβολίου, αλλά περιμένουμε από την εταιρεία να βρει λύσεις», τόνισε εκπρόσωπος της επικεφαλής της Κομισιόν.

Η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου από την πλευρά της, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της ΕΕ απέναντι στην AstraZeneca «για ανεπαρκείς εξηγήσεις» και «έλλειψη σαφήνειας». «Oι συζητήσεις με την AstraZeneca σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια για την έλλειψη σαφήνειας και τις ανεπαρκείς εξηγήσεις. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: όσοι αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές ευθύνες και τις ευθύνες των συμβολαίων που πρέπει να τηρήσουν. Με τα κράτη-μέλη μας, ζητήσαμε από την AstraZeneca έναν λεπτομερή προγραμματισμό της παράδοσης εμβολίων και πότε θα πραγματοποιηθεί η διανομή στα κράτη-μέλη. Ακόμη μία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για να εξεταστεί περαιτέρω το θέμα».

Ενώ συμβαίνουν αυτά τα Γερμανικά ΜΜΕ εξέφρασαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 65 ετών. Συγκεκριμένα η Handelsblatt και η Bild, ανέφεραν σε δημοσιεύματα τους ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 έχει μικρή αποτελεσματικότητα στα άτομα άνω των 65 ετών. Η Βρετανική φαρμακοβιομηχανία υπερασπίστηκε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου με ανακοίνωση εκπροσώπου της στο Γαλλικό Πρακτορείο, όπου σημειώνει ότι «τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή».

Αφήστε ένα Σχολιο