Μητσοτάκης προς Τουρκία: Καμία συζήτηση περί γκρίζων ζωνών ή αποστρατιωτικοποίησης νησιών

Την ώρα που η Τουρκία εμμένει στη διεύρυνση της ατζέντας των υπό επανέναρξη διερευνητικών επαφών, επιχειρώντας να βάλει στο τραπέζι όλα τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών «διαφορών», η Αθήνα -αυτή τη φορά διά στόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη- σπεύδει να διαμηνύσει πως πέρα από ζητήματα που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες δεν προτίθεται να συζητήσει τίποτε άλλο, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τις «κόκκινες γραμμές».

«Δεν πρόκειται να συζητήσει καμία ελληνική κυβέρνηση θέματα περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών ή γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο» τόνισε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας πως «όπως δεν τα συζήτησε καμία κυβέρνηση στο παρελθόν, έτσι θα πράξει και αυτή».

Σχολιάζοντας τις προσπάθειες της Τουρκίας να ανοίξει τη «βεντάλια» της ατζέντας, σε συνέντευξή του στον ANT1, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως υπάρχει διάθεση και επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο επίλυσης της βασικής μας διαφοράς με την Τουρκία, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε περίπτωση που η Άγκυρα επανέλθει στην παραβατική συμπεριφορά.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «θα υπάρχει αντίδραση ευρωπαϊκή αν συνεχίσει την προκλητικότητα. Η χώρα μας έχει ως κεκτημένο μια σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι θα υπάρξει κόστος», ενώ αναφορά έκανε και στη διαδικασία κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τους S-400. «Δεν πιστεύω ότι η όξυνση βοηθάει και την Τουρκία» είπε, εκφράζοντας την ελπίδα να μην χρειαστεί η επιβολή κυρώσεων. «Ελπίζω ότι το 2021 θα είναι καλύτερο από το 2020 στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για ακόμη μια φορά, ζήτησε διάρκεια από την Τουρκία στη σύννομη συμπεριφορά που υπακούει στους νόμους της καλής γειτονίας και τάχθηκε υπέρ του διαλόγου. Όπως είπε, η κυβέρνηση επιδίωξε από την πρώτη στιγμή την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών που είναι άτυπες συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις, θέτοντας όμως συγκεκριμένο πλαίσιο για να μπορέσουν αυτές να επανεκκινήσουν.

«Το πλαίσιο ήταν πολύ σαφές. Να μην υπάρχει καμιά ερευνητική δραστηριότητα εντός ελληνικής ΑΟΖ και να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε, δηλαδή σε ένα προδιαγεγραμμένο πλαίσιο με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πρόκειται για διαρκή διαδικασία, εκφράζοντας την άποψη πως είναι καλύτερα να συζητούμε εντός του συγκεκριμένου πλαισίου από το να μην συζητάμε. Μάλιστα, σε αυτό το σημείο παρουσίασε μια σειρά συμφωνιών που έχουν ενισχύσει διπλωματικά και αμυντικά τη χώρα, κάνοντας λόγο ωστόσο για ειρηνική επίλυση των διαφορών.

«Η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών έρχεται ως επιστέγασμα μιας εξωτερικής πολίτικής που τους τελευταίους 12 μήνες έχει να παρουσιάσει σημαντικά επιτεύγματα. Δύο συμφωνίες για ΑΟΖ, συμφωνία με Αλβανία για προσφυγή σε δικαιοδοτικό όργανο και επέκταση χωρικών υδάτων που θα ψηφιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας» είπε και πρόσθεσε: Υπάρχει, επίσης, πλέγμα συμμαχιών με αραβικές χώρες και χώρες της Αν. Μεσογείου, ενώ υπάρχουν αμυντικές αποτρεπτικές δυνατότητες, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Αφήστε ένα Σχολιο