Στα $13 τρις ο λογαριασμός της πανδημίας για τις μεγάλες οικονομίες

Οι δείκτες δημόσιου χρέους έχουν εκραγεί, λόγω των επιπτώσεων της Covid-19. Οι ανάγκες αναχρηματοδότησης είναι μεγαλύτερες στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, αλλά και την Ευρώπη.

Μία ανεπιθύμητη κληρονομιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης θα αντιμετωπίσουν οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι οποίες επιβαρύνονται με ρεκόρ χρέους: Έναν λογαριασμό χρέους ύψους 13 τρις δολαρίων.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα κράτη της Ομάδας G7, όπως και των βασικών αναδυόμενων αγορών, αντιμετωπίζουν τις πιο βαριές λήξεις ομολόγων της τελευταίας δεκαετίας, ενώ αρκετά κράτη δανείζονται για να ξεφύγουν από την ύφεση. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, οι κυβερνήσεις αυτές ενδέχεται να χρειαστεί να μετακυλήσουν 51% περισσότερο χρέος από ό,τι το 2020.

Οι ανάγκες αναχρηματοδότησης είναι μεγαλύτερες στις ΗΠΑ, με οφειλόμενο χρέος 7,7 τρις δολαρίων και ακολουθεί η Ιαπωνία με 2,9 τρις δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η Κίνα βρίσκεται στα 577 δις δολάρια από 345 δις δολάρια πέρυσι.

Στην Ευρώπη, η Ιταλία έχει τον βαρύτερο λογαριασμό με 433 δις δολάρια, ενώ ακολουθεί η Γαλλία με 348 δις δολάρια. Η Γερμανία έχει $325 δις έναντι 201 δις πέρυσι.

Τα καλά νέα είναι ότι τόσο οι κεντρικές τράπεζες όσο και οι επενδυτές είναι στο πλευρό τους. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που αντιμετωπίζουν παρατεταμένες οικονομικές προκλήσεις από την πανδημία είναι πιθανό να διατηρήσουν τη διευκολυντική στάση τους -και να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού χαμηλό. Τα ομόλογα παραμένουν ένα περιζήτητο καταφύγιο εν μέσω αυξανόμενης επιβάρυνσης του ιού τόσο στην υγεία όσο και στις οικονομίες.

«Οι δείκτες δημόσιου χρέους έχουν εκραγεί, αλλά πιστεύω ότι η βραχυπρόθεσμη ανησυχία για το αυξανόμενο χρέος είναι άκαρπη», δήλωσε ο Gregory Perdon, στέλεχος επενδύσεων στην Arbuthnot Latham. «Το χρέος είναι μόχλευση κα υποθέτοντας ότι δεν γίνεται κατάχρηση, είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα εργαλεία για την ανάπτυξη πλούτου».

Αφήστε ένα Σχολιο