Ο καθένας αντιμετωπίζει εμπόδια – Αποδεχτείτε τα

Ο καθένας αντιμετωπίζει εμπόδια - Αποδεχτείτε τα

Richard Branson – NYT – capital.gr _

Ο καθένας αντιμετωπίζει εμπόδια. Τα εμπόδια και οι προκλήσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του έργου ενός επιχειρηματία – μην τα αφήσεις να σε αποτρέψουν από το να παράγεις αποτελέσματα ή να σε εμποδίσουν να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σο

Ερ: Ποια είναι η προσωπική σας άποψη για τις αντιξοότητες; Πώς θα ήταν διαφορετική η ζωή σας εάν δεν είχατε αντιμετωπίσει εμπόδια στις επιχειρηματικές σας δραστηριότητες;

– Henry Hall, Henry Hall Photography



Το να μάθει κάποιος να ξεπερνάει τα εμπόδια είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής – και της επιχειρηματικότητας. Τέτοιες εμπειρίες μάς διδάσκουν πώς να ξεπεράσουμε τις αντιξοότητες και ακόμη να επωφεληθούμε από αυτές. Όπως λέει και η παροιμία, “η ήρεμη θάλασσα δεν έφτιαξε ποτέ έμπειρους ναυτικούς”.


Η προσέγγισή μου ήταν πάντα να αντιμετωπίζω τα εμπόδια ως ευκαιρίες και μετά να προσπαθώ να χειριστώ τις μελλοντικές προκλήσεις. Ακόμη και η ίδια η αποτυχία παρουσιάζει ευκαιρία: Δεν είναι αδιέξοδο – είναι απλώς ένα εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί.
 Σχεδόν κάθε επιχειρηματίας γνωρίζει μια επιχειρηματική αποτυχία κάπου καθ’ οδόν. Έχω αποτύχει τόσες πολλές φορές που δεν θα μπορούσα να τις καταγράψω όλες! Αλλά λόγω αυτών των αποτυχιών έχω επιτύχει. Όλοι, και ειδικά κάθε επιχειρηματίας, πρέπει να δεχτούν την αποτυχία με ανοιχτές αγκάλες. Μόνο μέσω αποτυχίας μαθαίνουμε.


Στο μήνυμά σου αναφέρεις ότι είσαι φωτογράφος. Είμαι βέβαιος ότι έχεις έμπειρο μάτι – ίσως είσαι ειδικευμένος στο να εντοπίζεις ευκαιρίες και να εστιάζεις σε αυτό που είναι πιο σημαντικό σε κάθε περίπτωση. Αυτή είναι μία από τις πιο χρήσιμες δεξιότητες που μπορείς να έχεις όταν προκύψουν προβλήματα.
 Όταν έρχομαι αντιμέτωπος με ένα εμπόδιο, θεωρώ ότι είναι καλύτερο να το αντιμετωπίζω χωρίζοντάς το σε μικρότερα κομμάτια. Αναρωτήσου: Τι μπορώ να κάνω για να επηρεάσω θετικά κάθε ένα από αυτά; Θα υπάρχουν, φυσικά, κάποια πράγματα που δεν μπορείς να αλλάξεις. Πρέπει να αποδεχτείς ότι κανείς δεν μπορεί πάντα να κερδίζει κάθε μάχη και πρέπει να μαθαίνεις από τα λάθη σου και να προχωράς.


Ήρθα αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο εμπόδιο της ζωής μου όταν ήμουν ακόμη πολύ νέος: δεν μπορούσα να παρακολουθήσω μαθήματα στο σχολείο. Οι δάσκαλοί μου πίστευαν ότι ήμουν τεμπέλης, και μόλις πολλά χρόνια αργότερα διαγνώστηκα με δυσλεξία. Αλλά αντί να τα παρατήσω, σταμάτησα να σπαταλώ χρόνο και ενέργεια προσπαθώντας να ταιριάξω και να κάνω τα πράγματα με τον “σωστό” τρόπο (όπως υπαγορεύτηκε από τους δασκάλους μου) και άρχισα να προσπαθώ να λύσω τα προβλήματά μου όπως μπορούσα.
 Επειδή, για παράδειγμα, δεν μπορούσα να μάθω πολλά διαβάζοντας, μιλούσα για το μάθημα με τους συμμαθητές μου. Αυτή η συνεχής ανάγκη προσαρμογής στην κατάστασή μου με έμαθε να προσεγγίζω τα προβλήματα δημιουργικά σε όλους τους τομείς της ζωής.


Αφότου εγώ και οι φίλοι μου ξεκινήσαμε τη Virgin, δεν ήταν όλα εύκολα, ειδικά όταν μπήκαμε σε νέες βιομηχανίες. Η εκμάθηση πάνω στη δουλειά υπήρξε καθοριστικό χαρακτηριστικό της εμπειρίας της ομάδας μας. Από τη Virgin Records έως τη Virgin Hotels, κάθε μέρα έφερνε μια διαφορετική πρόκληση, η οποία, όταν ξεπερνιόταν, μας δίδασκε ένα άλλο χρήσιμο μάθημα. Η βιομηχανία των αερομεταφορών ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Όταν ξεκινήσαμε τη Virgin Atlantic, είχαμε μόνο ένα αεροπλάνο. Ήμασταν σαφώς το αουτσάιντερ και συναντήσαμε εμπόδια σε κάθε στροφή καθώς προσπαθούσαμε να βάλουμε την επιχείρησή μας σε μια τροχιά.

Υπήρχαν ζητήματα με τις τράπεζες, υλικοτεχνικά προβλήματα και μεγάλοι ανταγωνιστές που είχαν πολύ περισσότερα χρήματα και προσπαθούσαν να μας εξαντλήσουν. Μας προκάλεσαν να ξεπεράσουμε τα όριά μας, και φαινόταν ότι η επιχείρηση ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία.

Αλλά εμείς επιμείναμε. Μάθαμε να ανταγωνιζόμαστε τους μεγάλους προϋπολογισμούς των ανταγωνιστών μας με έξυπνο και αξέχαστο μάρκετινγκ. Μάθαμε ότι αντί να στεκόμαστε σιωπηλοί, έπρεπε να παραμένουμε στο φως της δημοσιότητας και να απαντάμε στους επικριτές μας όταν η εταιρεία αντιμετώπιζε δυσκολίες. Και μάθαμε ότι μένοντας πιστοί στον εαυτό μας, στο εμπορικό σήμα και στα ιδανικά μας, θα κερδίζαμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας. Θα ήταν ευκολότερο για εμάς να παραιτηθούμε από το να επιμείνουμε – και στην πραγματικότητα, από τότε, σχεδόν και οι 17 αρχικοί ανταγωνιστές μας έχουν χρεοκοπήσει.

Αν δεν είχαμε αντιμετωπίσει αυτά τα εμπόδια στη Virgin Atlantic και δεν είχαμε μάθει σπουδαία μαθήματα από αυτά, τότε δεν θα είχαμε προχωρήσει στη δημιουργία της Virgin Australia και της Virgin America, μαζί με εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους σε όλο τον κόσμο.


Υπάρχουν λίγα πράγματα που είναι σίγουρα στον τομέα των επιχειρήσεων, πέραν του ότι θα αντιμετωπίσετε αντιξοότητες και θα αποτύχετε από καιρού εις καιρόν. Η ιστορία επιτυχίας κάθε επιχειρηματία είναι μια ιστορία συνεχούς προσαρμογής, αναθεώρησης και αλλαγής.

Henry, όπως και στη φωτογραφία, τα πάντα έχουν να κάνουν με την οπτική γωνία. Όταν συναντήσεις μια κατάσταση που είναι δυσάρεστη, δύσκολη ή απαιτητική, μπορείς να αποφασίσεις να εγκαταλείψεις, να αναπροσαρμόσεις τα σχέδιά σου ή να αναστρέψεις τα δεδομένα προς όφελός σου. Τα εμπόδια και οι προκλήσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του έργου ενός επιχειρηματία – μην τα αφήσεις να σε αποτρέψουν από το να παράγεις αποτελέσματα ή να σε εμποδίσουν να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου.

* O Richard Branson είναι ο ιδρυτής της Virgin Group και εταιρειών όπως οι Virgin Atlantic, Virgin America, Virgin Mobile και Virgin Active. Διατηρεί blog στη διεύθυνση www.virgin.com/richard-branson/blog. Ακολουθήστε τον στο Twitter στο twitter.com/richardbranson

© 2020 Richard Branson. Διατίθεται από το “The New York Times Licensing Group”

Αφήστε ένα Σχολιο