Νέα παρέμβαση της UNESCO για Αγία Σοφία και Μονή της Χώρας

Σοβαρά προβληματισμένοι εμφανίζονται οι αξιωματούχοι της UNESCO για τις φημολογούμενες νέες παρεμβάσεις της Τουρκικής πλευράς στην Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας. Μάλιστα, στις αρχές Ιανουαρίου θα στείλει εκ νέου στην Κωνσταντινούπολη τον Munhir Bouchenaki, ο οποίος βρέθηκε εκεί και τον Οκτώβριο.

Ανοιχτοί είναι οι δίαυλοι επικοινωνίας της UNESCO με την Ελληνική πλευρά και όλα τα αρμόδια όργανα για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το iefimerida.gr, ήδη ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UNESCO έχει ζητήσει να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη ο ειδικός απεσταλμένος της, o διεθνούς φήμης Αλγερινός αρχαιολόγος Munhir Bouchenaki, για να εξετάσει τις παρεμβάσεις και πιθανές αλλοιώσεις που έχουν επέλθει στην Αγία Σοφία και στη Μονή της Χώρας.

Η ανησυχία για την κατάσταση της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας -που ο Erdogan μετέτρεψε σε τζαμιά ενάντια στη χρήση και τη φυσιογνωμία τους όπως ορίζονται από το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς του διεθνούς Οργανισμού- είναι η έντονη φημολογία και οι πληροφορίες που φτάνουν για την κατάσταση των δύο μνημείων και τις αλλοιώσεις που έχουν υποστεί. Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ernesto Ottone ανησυχεί για τις παρεμβάσεις που φαίνεται ότι συνεχίζει να κάνει η Τουρκική πλευρά στα μνημεία και προβληματίζεται σφόδρα για τις ψευδείς όπως τονίζουν πηγές της UNESCO δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, ότι ο οργανισμός «υιοθετεί τις Τουρκικές απόψεις ως προς την αλλαγή χρήσης των δύο Μουσείων». Ο κ.Bouchenaki από την πλευρά του είχε βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές Οκτωβρίου και μάλιστα είχε μια μακρά συνεργασία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο η οποία πήρε μεγάλη δημοσιότητα στα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Παρά τις σοβαρότατες δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία στις μετακινήσεις και στις επιθεωρήσεις, ο κ.Bouchenaki πήρε την σαφή οδηγία να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη στις αρχές του Ιανουαρίου και το αργότερο ως το τέλος του Φεβρουαρίου να έχει υποβάλλει αναλυτική έκθεση στην γενική διευθύντρια της UNESCO.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Αφήστε ένα Σχολιο